Nu är det klart – här är partierna som ska styra Kinda

Oktober kom. Möte i fullmäktige kom. Inget nytt styre i Kinda verkade vara i sikte. Men så plötsligt hände något.

Trion som nu tar makten i Kinda. Christer Segerstéen (M) blir kommunstyrelsens ordförande, Lena Käcker Johansson (KD) blir ordförande i kommunfullmäktige, och Conny Forsberg (S) blir vice ordförande i kommunstyrelsen.

Trion som nu tar makten i Kinda. Christer Segerstéen (M) blir kommunstyrelsens ordförande, Lena Käcker Johansson (KD) blir ordförande i kommunfullmäktige, och Conny Forsberg (S) blir vice ordförande i kommunstyrelsen.

Foto: Jan Novotny

Kinda kommun2022-10-21 17:00
undefined
Lena Käcker Johansson var först tveksam till om hon ville ha rollen som kommunfullmäktiges ordförande, men sa till sist ja. "Det är ett väldigt roligt uppdrag. Och där kan man faktiskt ta ansvar för detta med medborgardialogen", säger hon.

Torsdag kväll i ett rum på kommunkontoret. Socialdemokraterna höll ett extrainsatt medlemsmöte. Efter en timmes diskussion var saker klar. Medlemmarna röstade "ja" till att styra kommunen tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna, som redan godkänt samarbetet internt.

Fredag morgon, utanför vårdcentralen i Kisa. Conny Forsberg (S), Christer Segerstéen (M) och Lena Käcker Johansson (KD) står och huttrar i ottan. De har kallat till pressträff på vårdcentralen för att Käcker Johansson, som jobbar som distriktssjuksköterska, ska få ihop träffen med sitt arbetsschema.

undefined
I ett fikarum på vårdcentralen hölls pressträffen där M, S, och KD berättade om vad de kommit fram till i sina förhandlingar. Christer Segerstéen (M), Conny Forsberg (S) och Lena Käcker Johansson (KD) deltag. Även S-förhandlaren Kristina Salomonson var med (t.v.).
undefined
"Man ska inte behöva jobba varannan helg och dessutom riskera att bli inringd för att det saknas folk. Det här är en ekonomisk fråga, för om vi inte klarar personalförsörjningen nu så kommer det att bli oerhört dyrt för kommunen att bemanna", säger Lena Käcker Johansson (KD).

Inne i ett fikarum presenteras slutligen resultatet. Efter all denna tid.

– Får du ett valresultat där det inte finns en tydlig riktning så får man räkna med att det tar sin tid, säger Christer Segerstéen.

Vad har varit svårast under förhandlingarna?

– Det är väl egentligen ingenting som varit så svårt, men man har behövt ha eftertanke, vad som skulle bli bäst för Kinda, säger Conny Forsberg.

Han menar att det inte varit några enskilda knäckfrågor som avgjort. Men det fanns en oro för att ett samarbete åt vänster inte skulle hålla mandatperioden ut. Därför landade S i den här lösningen.

Kristdemokraternas vågmästarroll förs på tal.

– Vi kunde ju verkligen inte se fördelarna med att ha varken den ena eller andra sidan. Antingen var det väldigt många partier där det var väldigt spretigt vad man faktiskt vill. Eller vara helt beroende av ett stöd av Sverigedemokraterna som jag verkligen inte kan se att jag skulle stå för, säger Käcker Johansson.

undefined
Så fort pressträffen är över börjar Forsberg och Segerstéen diskutera politik igen.

Styret blir nygammalt såtillvida att Segerstéen fortsätter som kommunstyrelsens ordförande (KSO) på 80 procent av tiden och arvodet. Forsberg får resterande 20 procent och titeln vice ordförande. Posten 2:a vice ordförande återinförs och ska tillfalla oppositionen.

S var störst i valet men ger bort KSO-posten, vad får ni istället?

– För oss har det varit viktigare att ta ansvar och få ett stabilt styre än att få poster, säger Forsberg.

– Några saker som vi har fått med oss är fritidskort (för ungdomar). Det ska vi jobba fram nu till sommaren. Vi ska också utreda köket (tillagningsköket i Horn).

Frågan om tillagningskök i Horn har varit en viktig vinst även för KD i förhandlingarna. Lena Käcker Johansson blir dessutom ordförande i kommunfullmäktige.

undefined
"Sen ska jag väl inte sticka under stol med att vi blev lite brända när vi så att säga blev utskåpade mitt i förra mandatperioden. Vi har ju såklart varit lite försiktiga och väldigt noga med att vi inte vill sätta oss i majoritet om inte vi känner oss trygga. Men det gör vi nu", säger Conny Forsberg (S)

Politikerna medger att förhandlingarna varit ett givande och ett tagande, men framhåller att de är överens i många tunga frågor. De lyfter särskilt bemanningen inom vård och omsorg.

undefined
För Lena Käcker Johansson (KD) var ett samarbete med SD uteslutet. "Dels vet vi inte vad de vill här i Kinda. Jag har inte sett några direkta förslag mer än att man ska sänka skatten. Och jag har inte sett några ambitioner kring vad man vill för Kindas bästa. Nej, för oss är det inte möjligt som kristdemokrater", säger hon.

– Personalförsörjningen är en jätteviktig fråga för oss. Vi har ju nåtts av att det är oerhört tungt att jobba inom vård och omsorg och LSS, säger Käcker Johansson, och fortsätter:

– Man ska inte behöva jobba varannan helg och dessutom riskera att bli inringd på sin lediga tid.

Hon nämner även klimatarbete som en viktig fråga. De vill bland annat underlätta för byggandet av cykelbanor, och är öppna för ny vindkraft i kommunen.

undefined
Trion som nu tar makten i Kinda. Christer Segerstéen (M) blir kommunstyrelsens ordförande, Lena Käcker Johansson (KD) blir ordförande i kommunfullmäktige, och Conny Forsberg (S) blir vice ordförande i kommunstyrelsen.

Trion presenterade också hur de fördelat ordförandeposter i övriga nämnder och styrelser mellan sig. Sammantaget får S fem poster, M två, och KD en. Även om ordförandeposterna är färre menar Segerstéen att moderat politik kommer att få genomslag, inte minst genom KSO-posten.

– Moderat politik är ordning och reda och att hålla i pengarna på det sättet som vi har gjort.

Nu väntar arbetet med att ta fram den plattform som ska tydliggöra vad exakt det nya styret ska få gjort de kommande fyra åren.

undefined
"Det här tycker jag är en seger för demokratin att saker och ting tar sin tid, att olika grupperingar funderar och kommer fram till vad man tycker är lämpligast", säger Christer Segerstéen (M) om att det dröjt så pass länge att få ett styre på plats i kommunen.
undefined
Kinda-politikerna verkar glada över styret de förhandlat fram. "Äntligen", säger Lena Käcker Johansson (KD), och övriga instämmer.
Fördelningen av poster

Partierna har kommit överens hur ordförandeposterna till olika nämnder och styrelser ska fördelas dem emellan. Än så länge är det inte klart exakt vilka personer som kommer att få de olika uppdragen. Fördelningen ser ut som följande:

Socialdemokraterna: samhällsbyggnadsnämnden, bildningsnämnden, Stiftelsen Kindahus, jävsnämnden, valnämnden. 

Moderaterna: kommunstyrelsen, vård- och omsorgsnämnden.

Kristdemokraterna: kommunfullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!