Kommunfullmäktige: Ingen skattehöjning nästa år

Oförändrad skattesats, fastställande av budget och satsningar på räddningstjänsten. Det var de stora frågorna på måndagens kommunfullmäktige.

Kommunfullmäktige 20 november 2022 bjöd på många diskussioner och en diger dagordning.

Kommunfullmäktige 20 november 2022 bjöd på många diskussioner och en diger dagordning.

Foto: Jan Novotny

Kinda kommun2022-11-22 17:00

Med på den digra dagordningen var en informationspunkt om projektet "En kommun fri från våld", som under vecka 47 uppmärksammas i Kinda.

undefined
När kommunfullmäktige sammanträdde i Kisa under måndagskvällen var det med ett nytt styre i spetsen som mötet förklarades öppnat. Ålderspresident Lena Käcker Johansson valdes till ordförande, medan Gösta Gustafsson (M) och Anders Ljung (C) valdes till förste respektive andre vice ordförande.

Skolkurator Beatrice Borg Eriksson och socialsekreterare Tom Häll berättade om kommunens arbete med våld i nära relationer.

En annan av de största punkterna var räddningstjänstens framtid. 

undefined
Pierre Ländell (LPo) var nöjd med satsningarna på räddningstjänsten. De innebär bland annat att brandmannastyrkan i Rimforsa ska utökas. Från att tidigare ha varit en räddningsledare och tre rökdykare ska det nu vara en räddningsledare och fyra rökdykare i varje lag.

Tidningen har tidigare berättat om den trygghets- och säkerhetsavdelning som ska inrättas på samhällsbyggnadsförvaltningen. 

Detta för att utöka beredskapsstyrkan i Rimforsa.

En annan het fråga var skattesatsen, som kommer att ligga kvar på oförändrade 21:45 kronor.

Här reserverade sig V och LPo till förmån för egna förslag om att höja skatten.

undefined
V vill höja skatten med 50 öre. LPo med 45 öre. Det innebär att nuvarande skattesats skulle landa på 21:95 respektive 21:90 kronor. Så blev det inte. Skattesatsen ligger kvar, oförändrad.

Budgeten gick igenom. Värt att notera är att det är det gamla styrets budget som klubbades.

V, LPo, KD och SD reserverade sig mot beslutet till förmån för respektive eget budgetförslag.

undefined
Erik Andersson (V) tycker att den nu fastlagda budgeten är dålig. "Vi ser det som fegt politiskt ledarskap", sa han efter sammanträdet.

– Det är en dålig budget, sa Erik Andersson (V) efter mötet. Han forsätter:

– Verksamheterna får inte de resurser de behöver. Framförallt är det generella besparingarna vi är kritiska mot, där fullmäktige säger åt nämnderna att spara pengar, men inte hur de ska göra det. Vi ser det som ett fegt politiskt ledarskap.

Även Lena Käcker Johansson (KD) var kritisk.

– Vi kan inte ställa oss bakom kommunstyresens förslag som är den gamla samverkans budget. Den saknar att hela Kinda ska fungera. Det står ingenting om de verksamheter som vi ser måste finnas i hela kommunen, säger hon dagen efter kommunfullmäktige.

Kommunstyrelsens ordförande Christer Segerstéen (M) kallar budgeten för välbalanserad.

undefined
I över tre timmar höll kommunfullmäktige på. Trots den sena timmen hördes många skratt i lokalen. Här syns David Wenhov (C), Christina Back (C) och Anders Ljung (C).

– Vi gör satsningar på vård, omsorg och skola. Vi satsar 8 miljoner på personalsåtgärder, det tycker vi är en bra satsning.

Han håller inte med KD om att budgeten inte skulle täcka hela kommunens behov.

Man gör satsningar i hela kommunen, menar Segerstéen. 

undefined
Kommunstyrelsens ordförande Christer Segerstéen (M) hade dagen till ära klätt sig i en orangefärgad tröja. Detta med anledning av projektet "En vecka fri från våld" som kommunen uppmärksammar vecka 47.

– Vi har allting, det finns allting på alla ställena.

V:s motion om instegsjobb fick bifall men vållade viss debatt om vilka nämnder som skulle omfattas.

I motionen står det att man vill att "kommunstyrelsen får i uppdrag att analysera och leda genomförande av ett arbete som syftar till att öka kommunens insatser att genom den egna organisationen inkludera långtidsarbetslösa i den lokala arbetsmarknaden" 

I motionen skriver V att man vill "motverka den tudelade arbetsmarknaden, där den som aldrig kommit i jobb riskerar att stanna i bidragsberoende."

Med på måndagens kommunfullmäktige var kommundirektören Sergei Sorokin.
Med på måndagens kommunfullmäktige var kommundirektören Sergei Sorokin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!