Oppositionsrådet: "Det är inte realistiskt"

Den styrande koalitionen i Kinda har förlorat ytterligare ett mandat till oppositionen. Trots det har oppositionsrådet Christer Segerstéen (M) inga planer på ett maktskifte.

Det politiska landskapet har förändrats i Kinda. Trots det har oppositionsrådet Christer Segerstéen (M) inga planer på ett politiskt maktskifte.

Det politiska landskapet har förändrats i Kinda. Trots det har oppositionsrådet Christer Segerstéen (M) inga planer på ett politiskt maktskifte.

Foto: Dennis Petersson

Kinda kommun2020-01-09 19:00

– Vi får ha klart för oss att oppositionen består av skilda partier och att vi då ska försöka skapa någon form av allians är inte realistiskt. Däremot kan vi finna enskilda sakfrågor där vi kan driva en gemensam linje, konstaterar han. 

Det började med en politisk vilde och fortsatte med att Landsbygdspartiet oberoende uteslöts från koalitionen. Kindas styre, numera endast innehållande S, L och C, har försvagats under mandatperioden och agerar numera i minoritet, med 16 mandat i fullmäktige. Som en direkt konsekvens har oppositionen stärkt sin ställning, till 19 mandat, och oppositionsrådet Segerstéen ser nu en ökad möjlighet till inflytande. 

– Vad som krävs av koalitionen nu är att de har en bättre dialog med oss oppositionspartier. Missköter man den hamnar vi i en situation där vi i oppositionen kommer att driva enskilda sakfrågor och jag kan reda i dag, utan att avslöja vilka, se ett antal sakfrågor där vi har en samsyn, berättar politikern som representerar oppositionens största parti.

Då är ni öppna att samarbeta med alla oppositionspartier?

– I sakfrågor, då är det självklart. Vi utesluter inget parti.

Koalitionens Anders Ljung (C) menar att förlusten av ytterligare ett mandat inte påverkar situationen nämnvärt. 

– Vi har styrt i minoritet länge och det gäller fortfarande att vi har en dialog och förankrar alla beslut med fler partier, och visst kan den dialogen alltid bli bättre, avslutar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!