Oväntad politisk comeback – efter tio år i kulisserna

Efter mer än tio år i kulisserna gör Nils-Gunnar Wenhov (L) comeback i Kindapolitiken – som ny ordförande i vård- och omsorgsnämnden (VON). Ett uppdrag han har haft tidigare.

Nils-Gunnar Wenhov (L), 78, blir den som efterträder avgående Lars Karlsson som ordförande i vård- och omsorgsnämnden. Ett uppdrag han har haft förr.

Nils-Gunnar Wenhov (L), 78, blir den som efterträder avgående Lars Karlsson som ordförande i vård- och omsorgsnämnden. Ett uppdrag han har haft förr.

Foto: Arkiv/Josefin Nilsson

Kinda kommun2021-02-02 14:42

Smått förvånande var det den rutinerade, 78 år gamla, politikern som vid måndagens extrainsatta kommunfullmäktige (KF) ropades upp som den nya koalitionens förslag till den vakanta ordförandeposten. För nästan exakt en månad sedan valde den tidigare ordföranden Lars Karlsson (L) att lämna alla sina uppdrag med omedelbar verkan. Därefter meddelade Liberalerna att de skulle föreslå Veronica Gullbrandson till ordförande – men så blev det alltså inte.

– Jag gjorde en del efterforskningar, pratade med nämnden (VON) och kom fram till att det med största sannolikhet skulle fungera bättre med Nils-Gunnar som ordförande. Han har stor erfarenhet och kan bidra med trygghet. Det var helt och hållet mitt beslut att kliva åt sidan, förklarar Gullbrandson dagen efter KF-sammanträdet.

undefined
Veronica Gullbrandson, som först presenterades som Liberalernas förslag till ny ordförande, valde att kliva åt sidan och ge Wenhov chansen.

Att Nils-Gunnar Wenhov har stor politisk erfarenhet är långt ifrån en överdrift. Under två hela mandatperioder i början av 2000-talet var han nämligen ordförande i VON – som då hette socialnämnden. Därefter har han till och från, under de efterföljande mandatperioderna, varit ordinarie ledamot i KF. Han har också varit verksam som regionpolitiker.

– Jag hade väl egentligen inte tänkt att återvända till Kindapolitiken på det här sättet men i det sammanhang som har uppstått väljer jag ändå att göra det. Jag beklagar verkligen att Lars Karlsson har valt att sluta, han har gjort ett väldigt bra jobb, och det känns viktigt om jag på något sätt kan fullfölja det, konstaterar Wenhov.

– För det första är personalfrågorna viktiga för mig, vi måste försöka hitta fler heltider om personalen vill det. För det andra måste vi på olika sätt aktivera de äldre och där är mathållningen väldigt viktig. Slutligen, för det tredje, är medicineringen inom äldreomsorgen en fråga jag prioriterar. I uppdrag som ordförande måste jag också föra en bra dialog med chefer och personal inom förvaltningen.

undefined
I arkivet finner vi en bild från 2004 på Nils-Gunnar Wenhov och sonen David. David är numera bildningsnämndens ordförande i Kinda. "Vi ska fortsätta att ha en bra dialog", konstaterar Nils-Gunnar.

Hans son David Wenhov (C) är i dagsläget ordförande i Kindas bildningsnämnd.

Vad säger du om det sammanträffandet?

– Våra nämnder hänger ihop, inte minst på ungdomssidan, för mår ungdomarna inte bra hamnar de hos socialen. Jag och David har alltid haft en bra dialog och det ska vi fortsätta med.

Vad blir din stora utmaning?

– Främst att få ned placeringarna. Vi måste hitta andra former för att stötta och hjälpa våra ungdomar, avslutar Wenhov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!