"Övertygade om att vi får en större målgrupp"

Ännu har coronakrisen inte fått något större genomslag i antalet arbetslösa i Kinda. Däremot förutspår både kommunen och Arbetsförmedlingen (AF) att det bara är en tidsfråga innan siffrorna ökar.

Just nu har coronakrisen inte fått något genomslag i antalet arbetslösa i Kinda. "Det kommer att slå mot oss", konstaterar Sara Frank, kvalitetsansvarig på bildningsförvaltningen i Kinda.

Just nu har coronakrisen inte fått något genomslag i antalet arbetslösa i Kinda. "Det kommer att slå mot oss", konstaterar Sara Frank, kvalitetsansvarig på bildningsförvaltningen i Kinda.

Foto: Dennis Petersson/Max Elofsson/bildmontage

Kinda kommun2020-04-06 12:00

– Vi har haft varsel i länet, kanske inte så jättemånga lokalt, men en hel del permitteringar. Det kommer att slå mot oss, frågan är bara när det kommer att synas i statistiken, och vi är övertygade om att vi kommer att få en större målgrupp att jobba med framöver, förklarar Sara Frank, kvalitetsansvarig på bildningsförvaltningen i Kinda.

Enligt AF:s vecko- och månadsstatistik följer arbetslösheten i Kinda fortfarande samma trend som innan coronavirusets utbrott. I skrivande stund är 244 Kindabor öppet arbetslösa vilket är minimalt fler än i december förra året då samma siffra var 234 stycken. Med totalt 1 153 varsel i Östergötland under mars månad talar dock allt för att läget snart förändras.

– Under samma månad förra året hade vi 96 varsel i länet så det är en rejäl ökning. Vi är dock väldigt försiktiga med att uttala oss om specifika kommuner för att inte röja enskilda arbetsgivare men man kan till mångt och mycket se att det slår igenom på varje kommun, förklarar Håkan Ljungberg, sektionschef på AF i Östergötland, och fortsätter:

– Vissa branscher har det tufft, restaurang och hotell är väl de mest påtagliga, men det kommer fler därefter. Samtidigt råder det brist på personal inom vården och vad vi kallar de gröna näringarna så vi jobbar just nu mycket med att hitta varslade personer som kan gå in i uppdrag där istället.

Kinda kommun i sin tur rustar för en ökad andel arbetslösa medborgare. Med regeringens senaste krispaket, där den statliga finansieringen av vuxenutbildningarna utökas, ser Sara Frank en möjlighet att kanske bredda Kinda lärcentrum.

– Den statliga finansieringen innebär att vi kan rikta våra utbildningar mot områden där det fortfarande kommer att vara ett högt kompetensbehov. Vi har redan i dag vård- och omsorg- samt barn- och fritidsutbildningar som vi i så fall har möjlighet att utöka, förklarar hon och fortsätter:

– Vi måste också titta på om vi kan starta nya utbildningar, om inte kan vi i högre utsträckning skicka våra medborgare på utbildning i exempelvis Linköping.

Hur mycket räknar ni med att arbetslösheten ökar?

– Den bedömningen är svår för oss att göra men den kommer troligtvis följa den prognos som AF gör för riket. Vi måste hur som helst genomföra insatser för att stötta upp och rigga lösningar så gott det går, avslutar Frank.

Håkan Ljungberg, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Östergötland, menar att varslen, som redovisas på länsnivå, påverkar samtliga kommuner.
Håkan Ljungberg, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Östergötland, menar att varslen, som redovisas på länsnivå, påverkar samtliga kommuner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!