Pandemistöd till Kindas skolor: "Ett rejält tillskott"

Den svenska skolan får en extra miljard i statligt coronastöd under 2021. Kindas tillskott? 923 000 kronor. "Vi ska utgå från verksamheternas behov", säger bildningschef Eva Holm.

923 322 kronor. Så mycket får Kinda och bildningschefen Eva Holm ta del av när regeringen satsar en miljard på den svenska skolan.

923 322 kronor. Så mycket får Kinda och bildningschefen Eva Holm ta del av när regeringen satsar en miljard på den svenska skolan.

Foto: TT/Dennis Petersson/bildmontage

Kinda kommun2021-02-11 16:47

Strax innan jul, den 21 december 2020, meddelade regeringen att de ämnade satsa en miljard kronor på att stötta skolväsendet under det kommande året. Stödet beskrivs som ett sätt att hjälpa kommunerna att skapa goda förutsättningar för att alla barn och elever, trots pandemin, ska få den utbildning de har rätt till. Pengarna har nu fördelats proportionerligt utifrån antalet barn och unga, i åldrarna 6-19 år, i varje kommun. Kinda tilldelas nära en miljon kronor.

– Att få pengar som inte är öronmärkta mer än att de ska användas till våra verksamheter, och där verksamheterna själva kan identifiera vad som verkligen behövs, är något unikt och väldigt välkommet. Alla andra statsbidrag är ju nästan alltid öronmärka för specifika satsningar, så det här skapar möjligheter, förklarar bildningschefen Holm och fortsätter:

– Det som är viktigt att komma ihåg är att det är en engångssatsning. Vi kan inte bygga upp nya verksamheter där vi drar med oss kostnader till nästa år. Därför gäller det att se till att vi satsar på saker där kunskapen blir kvar i organisationen.

undefined
Regeringen och utbildningsministern Anna Ekströms (S) stöd syftar till att ge kommunerna goda förutsättningar att trots pandemin ge alla elever en god utbildning.

Det statliga stödet får användas genom alla årskurser – även kommunens vuxenutbildningar. Under torsdagen gav Holm ett uppdrag till samtliga verksamheter att, under den kommande månaden, identifiera behov och möjliga satsningar.

– Jag bad dem att fundera över vad det är som har fått stå tillbaka under pandemin och var vi behöver göra extra satsningar under det året för att stärka elevernas, men även personalens, kunskapsutveckling, säger Holm och fortsätter:

– När vi gjorde en snabb avstämning mellan de olika verksamheterna handlade det nämligen väldigt mycket om att man ser ett behov av att satsa på personalens kompetensutveckling, men också ett behov av analys och reflektion av våra resultat och hur vi jobbar. De förutsättningarna har inte funnits under pandemin.

undefined
Bäckskolan i Kisa, och alla andra verksamheter i Kinda, har fått i uppdrag att identifiera behov och vilka satsningar som skulle kunna göras under 2021. I mars ska det presenteras.

Är stödet verkligen tillräckligt för att kompensera pandemin?

– Det hoppas jag. Det är ett rejält tillskott och det ska bli väldigt spännande när verksamheterna, tillsammans med personalen, har identifierat vad de här pengarna kan användas till.

Blir det en utmaning att använda pengarna på rätt sätt?

– Det är enbart ett gott problem. Utmaningen handlar nog om att begränsa oss – att hitta områden där pengarna skulle göra nytta tror jag verkligen inte är svårt, avslutar Holm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!