Partiet pressar på för klimatet - "Har inte ens tio år"

Miljöarbetet har varit eftersatt - och klimatkrisen tas inte på tillräckligt stort allvar. Det anser Vänsterpartiet (V) i Kinda som, med en utarbetad grön profil, pressar på för en förändring.

Vänsterpartiet i Kinda, med Maj-Viol Thostrup, Erik Andersson, Roger Nyström och Anders Lind, menar att klimatarbetet har varit eftersatt i Kinda.

Vänsterpartiet i Kinda, med Maj-Viol Thostrup, Erik Andersson, Roger Nyström och Anders Lind, menar att klimatarbetet har varit eftersatt i Kinda.

Foto: Dennis Petersson

Kinda kommun2020-08-17 06:00

– Det som borde ha gjorts har inte gjorts, det är min bestämda uppfattning, men det som framkommit i intervjuer och artiklar den senaste tiden ger ändå ett visst hopp. De frågor vi har drivit och lagt motioner om verkar ge effekt nu, konstaterar vänsterpartisten Erik Andersson och partikollegan Anders Lind fortsätter:

– Vad säger forskarna? Vi har inte ens tio år på oss att ställa om samhället. De här förslagen, för klimatet, måste fram under den här mandatperioden om vi ska vara trovärdiga som politisk parlamentarisk församling.

undefined
"Givetvis hade vi alltid kunnat gjort mer, men vi har ändå försökt", säger Andersson och Lind om Vänsterns ansvar i kommunens klimatarbete.

Kan ni, som ju är en del av Kindapolitiken, vara självkritiska?

– Givetvis hade vi alltid kunnat gjort mer, men vi har ändå försökt. I vårt budgetförslag 2019 la vi in två miljoner kronor för arbetet med Agenda 2030 och redan då ville vi samla hållbarhetsarbetet under kommunstyrelsen - vilket nu också verkställs. Det känns lite som att vi driver på i bakgrunden och så dröjer det ett tag innan polletten trillar ned hos de övriga, svarar Andersson och Lind tillsammans med partikollegorna Maj-Viol Thostrup och Roger Nyström.

I en rad artiklar har vi under den senaste tiden satt Kinda kommuns klimatarbete i fokus. Miljöchefen Yngve Blomberg anser att åtgärderna behöver växlas upp medan kommunalrådet Conny Forsberg (S) talar om vikten av cirkulär ekonomi. För V kom samhällsbyggnadsförvaltningens solcellsplan som en trevlig nyhet - något de tidigare har efterfrågat.

– Vi la en sådan motion för ett halvår sedan, men då avslogs den. Det som presenteras nu är egentligen det som vi ville genomföra då, menar Andersson innan Nyström fyller i:

– Vår politiska grundinställning är ju att vi tycker att energin ska vara samhällsägd och solcellstekniken gör det nu möjligt att ta tillbaka elproduktionen från de stora jättebolagen till de vanliga människorna - och kommunen.

undefined
För ett halvår sedan la V en motion till kommunfullmäktige om en utredning kring solceller på kommunala fastigheter. Nu är det en utredning på gång."

I samma anda la partiet fram en motion till kommunfullmäktige i juni månad. Här föreslår V en utredning kring kommunens förutsättningarna att bygga en egen solcellspark. De vill också se att kommunen tar fram en plan för att, på ett systematiskt sätt, byta ut fossilt drivna transporter och maskiner mot eldrivna alternativ.

– Motionen handlar både om klimatarbete och ekonomi. Det är helt enkelt lönsamt att producera egen energi, en investering för framtiden, och kan vi då minska utgifterna ska vi ju göra det, konstaterar Nyström.

Är det rimligt för en liten kommun att bygga en solcellspark?

– En solcellspark behöver inte betyda att man tar en hel åker av odlingsbar mark till anspråk. Den kan vara utspridd på 10-20 mindre produktionsenheter där platsen inte går att använda på annat sätt. Ta ett bullerplank till exempel - ligger det i rätt läge passar det utmärkt för solceller, svarar Nyström.

Hur hittar man medel för såna här satsningar i ett ekonomiskt tufft läge?

– I dag är det jättebilligt att låna och det finns så kallade gröna lån som är avsatta för satsningar som bidrar positivt till klimatomställningen. Långsiktiga investeringar ska man låna pengar till, menar Andersson.

Under intervjuns gång lyfter partiet även upp vikten av en ökad självförsörjningsgrad och en hållbar livsmedelsstrategi. De meddelar också att de, inom en snar framtid, kommer att lägga fram en motion där de föreslår kommunen att minska på gräsklippningen för att ge utrymme för ängar och den biologiska mångfalden.

"Det är helt enkelt lönsamt att producera egen energi", konstaterar vänsterpartisten Roger Nyström.
"Det är helt enkelt lönsamt att producera egen energi", konstaterar vänsterpartisten Roger Nyström.
V:s motion i korthet

Dessa förslag har partiet lagt: 

  Utred förutsättningarna för utbyggnad av solcellspark(er) i Kinda i kommunal regi och prioritera detta i investeringsplanen. 

  Kartlägg kommunens fossilt drivna transporter och maskiner och lägg en plan för successiv omställning till eldrivna.

Så här motiveras förslagen:

  Insatsen bidrar till att uppfylla nationella och lokala klimatmål. 

  Insatsen sparar kommunens medel på sikt. 

  Insatsen är också ett sätt att stärka landets och kommunens beredskap

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!