Genom företaget Haga utbildning AB driver Kindapolitikern redan i dag två förskolor i Linköping. I ett annat företag, Haga stall och omsorg, sköter han driften vid Smedstad ridsportcenter, detta i uppdrag av Linköpings kommun. Här, vid anläggningen i närheten av Vidingsjö, har han en vision om att grunda ett helt nytt gymnasium, med utbildningsprogram så som barn- och fritid, fordon- och transport samt naturbruk med inriktning mot hästhållning. Skolinspektionen, och i förlängningen också förvaltningsrätten, har dock avslagit hans ansökan om tillstånd.
"Mot bakgrund av de uppgifter som framgår av ansökan samt av utredningen i ärendet görs den sammantagna bedömningen att aktören inte har förutsättningar att följa de föreskrifter som gäller de sökta utbildningarna. Därför kan ansökan som huvudman för gymnasieskola inte godkännas", skriver Skolinspektionen i sitt beslut.
Innan ansökan skickades in sonderade Wenhov intresset för gymnasieskolan genom att skicka ut en enkät till vårdnadshavare till barn i årskurs åtta. Totalt tillfrågades 1 573 elever i Kinda och Linköping. Av dessa var det 37 ungdomar som visade ett aktivt intresse varav 21 stycken ville gå på hästhållningsprogrammet. Skolinspektionen bedömer att elevunderlaget inte är tillräckligt för att verksamheten ska kunna bedrivas "stabilt och kontinuerligt". Myndigheten anser också att det endast är ett av de fem utbildningsprogrammen där elevunderlaget motsvarar planerna och ekonomin som beskrivs i ansökan. Förvaltningsrätten dömde, efter överklagan, till Skolinspektionens fördel.
– Deras beslut är i mina ögon helt obegripliga. Vi har granskat många andra ansökningar innan vi skickade in vår, vi har lämnat in kompletteringar på alla av Skolinspektionens frågor och vi har kunnat visa att skolan skulle gå runt och att det finns samordningsvinster med verksamheten på Smedstad ridsportcenter, menar Wenhov.
Men beror avslaget på att ansökan var för dålig?
– Nej, nu är jag kaxig, men vår ansökan var klanderfri och jag kan inte se att det finns några sakskäl för beslutet.
Wenhov är bland annat kritisk till att det inte råder fri etableringsrätt för friskolor, vilket han menar "hindrar nya skolor att konkurrera med kvalité". Han är också kritisk till att nya aktörer på skolmarknaden inte får göra intresseundersökningar i redan etablerade skolforum, utan hänvisas till mejlutskick.
– Urvalet blir begränsat och det är svårt att göra sin röst hörd vid en nyetablering, menar Kindapolitikern.
Är det inte viktigt att det är svårt att etablera skola?
– Jo, det får gärna vara svårt, men när sakskälen tar slut, efter våra kompletteringar, och man ändå inte får sin ansökan beviljad har jag väldigt svårt att förstå. Vi ser att behovet finns för gymnasieskolan, svarar Wenhov och fortsätter:
– Tanken var att skolan skulle få plats i ridsportcentret under de tider på dygnet som lokalerna ändå står tomma. Där har vi redan tagit kostnaderna för hästar, maskiner och andra fordon, och vi har flera personer i organisationen som är behöriga lärare. Det hade varit ett komplement.
Ger du upp tanken nu?
– Nästa ansökningsmöjlighet är i januari 2022. Det finns många som stöttar min idé så det är mycket möjligt att jag söker igen. Huvudskälet till varför jag vill göra det här är för att jag vill driva Sveriges bästa skola, inte tjäna en massa pengar.