Prognosen: Ett underskott på fyra miljoner

Över sommaren har kommunens budgetprognos helt bytt skepnad. Nu krävs åtgärder för att komma till rätta med det nära 4 000 000 kronor stora underskottet.

Kommunstyrelsen med Conny Forsberg (S), Christer Segerstéen (M) och Lars Karlsson (L) har goda förhoppningar om att nå så kallade "svarta siffror" i budgeten för 2019.

Kommunstyrelsen med Conny Forsberg (S), Christer Segerstéen (M) och Lars Karlsson (L) har goda förhoppningar om att nå så kallade "svarta siffror" i budgeten för 2019.

Foto: Dennis Petersson

Kinda kommun2019-10-01 19:05

– Vi har ett stort fokus på det ökade underskottet och vi måste minimera den eventuella ryggsäck som vi får med oss in i 2020. Det har satts till åtgärder i samtliga nämnder och vi tänker inte acceptera röda siffror när året är slut, förklarar kommunstyrelsens ordförande Conny Forsberg (S). 

Vid den senaste budgetuppföljningen, i maj månad, visade prognosen på ett överskott närmare 2 000 000 kronor. Nu, efter sommaren, har den positiva trenden vänt och överskottet har förvandlats till ett underskott. Det är framförallt de oförutsedda faktorerna, placeringskostnader och den interkommunala ersättningen, som gör att kommunens utgifter skenar. Det budgeterade helårsresultatet är 14 500 000 kronor, vilket är långt ifrån prognosen. 

– Alla nämnder har fattat beslut om att det gäller återhållsamhet kring bland annat inköp, nyanställningar och vakansprövningar. Det gäller att se kommunen som en helhet och därför måste alla nämnder undersöka om det finns ytterligare saker som kan göras, förklarar oppositionsrådet Christer Segerstéen (M) och kommunstyrelsens vice ordförande, tillika vård- och omsorgsnämndens ordförande, Lars Karlsson (L) fortsätter: 

– Det gäller att jobba både långsiktigt och kortsiktigt, flera av våra åtgärder får helårseffekt först under 2020. Får vi svarta siffror för 2019 har vi presterat något bra. 

Återhållsamheten påverkar så klart personalen?

– Ja det gör det ju, men vi hade lika gärna kunnat införa ett totalstopp på inköp. Istället håller vi igen på satsningar, investeringar eller nya projekt, svarar Karlsson.

Hur säkerställs kvalitén inom verksamheterna?

– Ser vi att en åtgärd tydligt påverkar kvalitén inom våra kärnverksamheter genomför vi den inte. Det gäller att jobba smartare helt enkelt, genom samarbete och effektivisering, och där kan it vara en viktig faktor. 

Inom vård- och omsorgsnämnden genomförs just nu en genomlysning av individ- och familjeomsorgen för att komma åt just placeringskostnaderna. 

– Vi vill undersöka om vi jobbar på rätt sätt och det är ingen "quickfix", förklarar nämndordförande Karlsson. 

Enligt kommunstyrelsen finns det, trots att året börjar lida mot sitt slut, goda förutsättningar för nämnderna att minska det 4 000 000 kronor stora underskottet. 

– Vi var väldigt tidiga på bollen och det gör att vi har bra förutsättningar, avslutar Conny Forsberg.

Karta: Kinda
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!