– Självklart är det inte acceptabelt för oss att ha prognoser som inte stämmer och vi har anledning att vara självkritiska, konstaterar kommunstyrelsens ordförande Conny Forsberg (S).
Varför växer underskottet den sista månaden?
– Det finns flera olika skäl till det men framförallt handlar det om ökade kostnader för pensioner och att vi sent på året fick besked om statliga bidrag som vi inte får.
Hur kommer det sig att prognoserna inte har stämt?
– Det som är viktigt för oss nu är att med nämndordföranden, förvaltningschefer och ekonomiavdelningen gå igenom vad som inte har fungerat, förklarar oppositionsrådet Christer Segerstéen (M).
– Vi politiker har mycket oss själva att skylla när det kommer till budgetuppföljning, det är vi som är ansvariga. Nu måste vi ställa högre krav på organisationen.
Kinda kommun har vidtagit konkreta åtgärder för att komma tillrätta med prognosproblematiken.
– Det kommer att sättas igång en utbildning för våra budgetansvariga i just prognosarbete och sedan ser vi ett behov av att få månadsrapporter från nämnderna tätare. Även om det är svårt att få en exakt prognos måste vi ändå få någon indikation på den ekonomiska utvecklingen, förklarar Forsberg.
Hur hanteras det stora underskottet?
– Det ska betalas tillbaka på tre år, hur det ska ske måste vi beakta i det fortsatta budgetarbetet, svarar Segerstéen.
Kommunens totala budget för 2019 var drygt 560 miljoner kronor.