Projektet ska öka kompetens inom demens

Den 19 februari inleds projektet Evikomp där all personal på särskilda boenden i Kinda ska fördjupa sina kunskaper inom demens.

Olivia Andwester, yrkeslärare Kinda lärcentrum, Birgitha Fernström, undersköterska dagverksamhet Blåklinten, och Hanna Ljungberg, arbetsterpeut.

Olivia Andwester, yrkeslärare Kinda lärcentrum, Birgitha Fernström, undersköterska dagverksamhet Blåklinten, och Hanna Ljungberg, arbetsterpeut.

Foto: Max Elofsson

Kinda kommun2020-02-03 21:00

Det är Linköpings kommun som är projektägare för Evikomp. Det är ett kommunöverskridande projekt där Östergötlands samtliga 13 kommuner är med, dessutom även Region Östergötland och kommunalförbundet Itsam.

Evikomp ska bidra med kompetensutveckling för personal inom vård och omsorg och varje part kan själv välja vart de vill rikta resurserna. Kinda kommun har valt att fördjupa sig inom demens. I andra halvan av februari inleds utbildningen i verksamheterna.

I Kinda är det Hanna Ljungberg, Birgitha Fernström, Olivia Andwester och Linda Rydell som leder arbetet med projektet.

– Vi hoppas att det ska ge både nya och gamla medarbetare förnyad och fördjupad kunskap, säger Olivia Andwester, yrkeslärare Kinda lärcentrum.

Hög ålder är en av de största riskfaktorna för demenssjukdom. I takt med att befolkning blir äldre ökar också behovet av en effektiv vård av hög kvalitet. Därför ser projektgruppen att det ska finnas förutsättningar att leva ett gott liv med demenssjukdom.

– Jag tänker att utbildningen kan bidra till att personalen känner sig trygga i att använda olika verktyg i sitt dagliga arbete. Det kan också leda till bra bieffekter, som exempelvis bättre arbetsmiljö, säger Hanna Ljungberg, arbetsterapeut.

Projektgruppen ser fram emot utbildningen och vid det inledande tillfället kommer de att prata om den friska hjärnan. Utbildningen innehåller även en del reflektioner där deltagarna själva kommer vara aktiva i diskussionerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!