Allt som allt har de åkt på 417 larm under 2019. Det är något färre jämfört med 2018 då det var 457 larm. 1 november 2019 slutade räddningstjänsten att åka ut på vissa larm som handlar om att hjälpa ambulansen, vilket är en av anledningarna till att de åkt på färre larm under året.
Det gäller larm om bröstsmärta, benbrott, astma med mera.
– Vi såg detta som en besparingmöjlighet som inte minskar organisationens beredskap, säger Thomas Blixt.
Under året gjordes en bemanningsförändring vid stationen i Horn som började gälla vid årsskiftet. Tidigare var det tre personer som åkte på larm, numera är det två. Dessutom är en brandbil placerad hemma hos en av brandmännen som är i tjänst för att kunna vara på plats så snabbt som möjligt vid utryckning.
– Genom att vara snabba till platsen kan vi tjäna minuter och det kan visa sig vara viktigt i många fall, säger Thomas Blixt.
När det sker större händelser någonstans i Sverige, kan alla räddningstjänster behöva vara behjälpliga. I våras fick räddningstjänsten i Kinda hjälpa till när stora skogsbränder behövde bekämpas i Tjällmo i Motala kommun. Då fick Kinda frågan och i omgångar fick personal hjälpa till med skogbränderna.
En annan händelse som Thomas Blixt minns särskilt är tågolyckan norr om Kisa som tragiskt nog slutade med att en bilförare omkom. Han var inte själv med på plats vid händelsen men han minns att det var vissa ur brandpersonalen som tyckte att det var obehagligt.