Räddningschefen: Så ska du göra vid en bilolycka

Snön och halkan har lett till många trafikolyckor i länet. Vet du vad du är skyldig att göra vid en olycka? Här berättar räddningschefen Rickard Wärn hur man ska agera.

Om man råkar ut för en bilolycka så är det första man ska göra att ringa 112.

Om man råkar ut för en bilolycka så är det första man ska göra att ringa 112.

Foto: Johan Nilsson/TT

Kinda kommun2024-01-21 11:00

– Gör dig synlig! 

Det är det viktigaste om en bilolycka skulle inträffa, enligt Rickard Wärn, ställföreträdande räddningschef på Räddningstjänsten Kinda. Ju mer förberedd man är, både med rätt kunskap och rätt utrustning, desto större är chansen att rädda liv.

– Det spelar egentligen ingen roll om det är halt eller inte, man ska bete sig på samma sätt oavsett väglag. Men det man får tänka extra på när det är vinter är ju att det är kallt också, så att man har varma kläder i bilen.

undefined
Rickard Wärn, ställföreträdande räddningschef Kinda kommun: "Det absolut viktigaste är att man gör sig synlig vid en bilolycka".

Om man råkar ut för en bilolycka så är det första man ska göra att ringa 112. Om man kan ta sig ur bilen ska man sedan sätta på varningsblinkers och sätta ut varningstriangeln cirka 200–300 meter före olycksplatsen så att andra trafikanter uppmärksammas på och varnas för att en olycka skett. Detta är man enligt 2 kap 8 § Trafikförordningen skyldig att göra. 

– Man ska sedan ställa sig på en säker plats och invänta räddningstjänsten. Man bör ha en varselväst att ta på sig, även om det är ljust ute, säger Rickard Wärn.

Om du varit inblandad i en trafikolycka måste du också, på uppmaning av annan person som haft del i olyckan eller vars egendom skadats, uppge ditt namn och din adress samt lämna upplysningar om händelsen.

Om du avlägsnar dig från platsen för en trafikolycka som du haft del i utan att ha fullgjort dina skyldigheter kan du dömas för det brott som i dagligt tal kallas smitning. Det kan ge böter eller fängelse i högst ett år.

Om man av någon anledning inte kan ta sig ur bilen är det samma sak som gäller – gör dig och bilen så synlig som möjligt.

– Det är vad det handlar om, så att det inte sker fler olyckor. Och vid överhängande fara för liv har man alltid skyldighet att tillkalla hjälp via 112 och att varna andra. Det är alltid bra om den som ringt in stannar kvar på platsen.

Sjukvårdsutrustning, första hjälpen, bör också ingå i den utrustning man har i bilen. Enligt Rickard Wärn har man dock ingen skyldighet att gå ur bilen och starta till exempel hjärt- och lungräddning. 

– Det kan ingen begära, säger han.

Det har skett många bilolyckor i länet när vintern kom med snö och halka, men enligt Rickard Wärn har räddningstjänsten inte haft några större problem att ta sig fram.

– Ibland har det varit svårt när det har legat träd över vägen, annars har det gått bra hittills. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!