Raketlyft för Kinda i rankingen – "Fantastisk lärarkår"

Kinda kommun klättrar över 100 placeringar och rankas som landets 33 bästa skolkommun av Lärarförbundet. "Det speglar den skola i Kinda som jag ser och som jag vet finns", säger kommunens bildningschef Eva Holm.

Värgårdsskolans rektor Johannes Kullered är glad över att skolan är bra på att jobba mot gymnasiebehörighet.

Värgårdsskolans rektor Johannes Kullered är glad över att skolan är bra på att jobba mot gymnasiebehörighet.

Foto: Carl Holmqvist

Kinda kommun2020-11-11 16:00

Den höga andelen elever som fullföljer gymnasiet och de friska lärarna är styrkorna som gör att Kinda kommun rankas högt som bästa skolkommun.

– Jag tycker det är så roligt att det blir synligt så andra får se vilken bra skola vi har. Vi har en fantastisk lärarkår från förskolan och hela vägen upp till när man slutar årskurs nio. Det här är ett resultat som alla är delaktiga i, säger kommunens bildningschef Eva Holm.

Förra året hamnade kommunen på plats 138 av 290. I år har Kinda alltså klättrat 105 placeringar. Värgårdsskolans rektor Johannes Kullered drar inte alltför stora växlar av det stora lyftet i rankingen och menar att det kan svänga mycket nästa år igen.

Skolans ranking baseras på resultatet i tio kategorier. Bäst är den höga andelen friska lärare (plats 37 av 290) och antalet elever med fullföljd gymnasieutbildning (plats 21). 

Eva Holm menar att skolans styrka är att man lyckas få så många av sina elever godkända.

– Vi vet att de betygen står sig när de kommer till gymnasiet. Vi vet att de har fått med sig kunskap och förmågan att studera. Det gör att man blir väldigt stolt både över personalen och eleverna, säger Eva Holm.

För Kullered är just elevernas behörighet till gymnasiet viktig. 

– Vi är rätt så duktiga på att erbjuda stöd och fånga upp alla våra elever här. Vi har mycket fokus på att jobba mot behörighet till gymnasiet. 

Elevernas meritvärden i årskurs 9 drar ner kommunens ranking. Där hamnar kommunen på plats 251. Så har det varit i flera år enligt Kullered.

– Samtidigt som vi är duktiga på att lyfta de som behöver mycket stöd så är vi inte lika duktiga på att stimulera eleverna som ska ha de högsta betygen. Där tycker jag att vi har ett utvecklingsområde, säger han.

Även lärarlönerna drar ner Kindas ranking (plats 171). 

– Att jobba med lärarlöner är tyvärr utanför min räckvidd. Vår budget och våra pengar är det ju politiken som avgör. Däremot kan jag känna stolthet över vad vi gör med de pengar vi får. Vi har exempelvis inte bäst med resurser till undervisningen, men att vi trots det gör ett så bra resultat. 

På rankingen ligger Kinda högre upp än samtliga sex grannkommuner: Boxholm (42), Ydre (47), Linköping (92), Västervik (94), Åtvidaberg (113) och Vimmerby (132). Bäst i Östergötland rankas Vadstena (2).

Kommunens bildningschef Eva Holm.
Kommunens bildningschef Eva Holm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!