Rättens dom om maktskiftet: "Finns alltid en osäkerhet"

Maktskiftet i Kinda, då Moderaterna tog över rodret, bryter inte mot kommunallagen. Det står klart efter att förvaltningsrätten avslagit den nya oppositionens överklagan.

Nu har domen fallit. Förvaltningsrätten anser inte att det politiska maktskiftet i Kinda strider mot kommunallagen.

Nu har domen fallit. Förvaltningsrätten anser inte att det politiska maktskiftet i Kinda strider mot kommunallagen.

Foto: Julia Djerf

Kinda kommun2021-03-30 12:45

"Det känns skönt. Då kan jag vara kommunalråd i ett och ett halvt år till", säger en nöjd Christer Segerstéen (M) när vi når honom via telefon. Ända sedan hans parti fick stöd av Sverigedemokraterna, och tillsammans med Liberalerna och Centern, bildade ett nytt politiskt styre i Kinda, har situationen präglats av en viss osäkerhet. Detta på grund av den överklagan som Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Landsbygdspartiet gjorde till förvaltningsrätten.

– Vi bedömer att beslutet om val av nytt presidium inte strider mot kommunallagen. Vi anser att det framgår tydligt av lagtexten, konstaterar Annika Lowén, ansvarig domare, under tisdagen – samma dag som domen meddelades.

undefined
"Det känns skönt", säger Christer Segerstéen om den dom som innebär att han, om inget oförutsett inträffar, kan sitta kvar som kommunalråd till nästa val.

Det stora frågetecknet i partiernas överklagan var om en minoritet i fullmäktige, enligt kommunallagen, har rätt att avsätta en annan minoritet. På just den frågan skriver förvaltningsrätten så här i sin dom: "Valet av ny ordförande har fått stöd av en majoritet bland de röstande ledamöterna. Utfallet har haft ett annat utfall än tidigare val och utfallet har berott på att partierna i fullmäktige samverkar på ett nytt sätt. Majoriteten har därmed förändrats".

– Även om de jurister som vi har kontaktat gav oss rätt i frågan finns det alltid en osäkerhet när ett ärende överklagas. Rättens dom betyder att beslutet nu gäller och att vi kan fokusera på att jobba framåt och under den här mandatperioden föra fram vår politik på ett bra sätt, kommenterar Christer Segerstéen och fortsätter:

– Hade domen gått en annan väg hade det naturligtvis blivit stökigt inom politiken. Nu har vi ändå fått en stabil minoritet och vi är givetvis beredda på att vi kan komma att förlora i vissa frågor och beslut.

undefined
"Inte jätteförvånad". Det är vänsterpartisten Erik Anderssons spontana reaktion efter domen.

Vänsterpartisten Erik Andersson var en av politikerna som överklagade maktskiftet:

– Egentligen är jag inte jätteförvånad. Under den här perioden, med de juridiska yttranden som framkommit, har de rättsliga förutsättningarna vuxit fram. Jag ser det ändå som positivt att frågan prövats rättsligt. Det tror jag är bra för oss alla – även andra kommuner, säger han om domen och fortsätter:

– Samtidigt, om man backar tillbaka i processen, borde maktskiftet ha beretts på ett mer professionellt sätt. Hade vi haft de juridiska bedömningarna i förväg hade vi fattat ett informativt beslut och förmodligen sluppit en rättslig utredning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!