Revisorernas kritik: "Risk att Kindas ekonomi urholkas"

Kinda kommun uppfyller inte kraven för en god ekonomisk hushållning. Det menar kommunrevisionen som, utöver arvodesgranskningen, är kritisk till hur verksamheterna har skötts under 2019.

Kommunrevisionen med Lars Wiström (C), Sigvard Olsson (S), Magnus Edgar (SD), Björn Hoflund (M) och Björn Morell (V) riktar kritik mot den ekonomiska hushållningen i Kinda kommun.

Kommunrevisionen med Lars Wiström (C), Sigvard Olsson (S), Magnus Edgar (SD), Björn Hoflund (M) och Björn Morell (V) riktar kritik mot den ekonomiska hushållningen i Kinda kommun.

Foto: Arkiv/Dennis Petersson

Kinda kommun2020-04-27 16:00

– Fortsätter det här är risken att den goda ekonomin som Kinda har haft under ganska många år urholkas, konstaterar revisionsordföranden Björn Hoflund (M).

När revisionerna i förra veckan presenterade sin revisionsberättelse var det granskningen av arvoden och ersättningar till förtroendevalda som kom att väga tyngst. I skymundan hamnade den övergripande granskningen av kommunens ekonomi och årsredovisning. Även här är revisorerna kritiska i sin bedömning.

– Redan tidigt under året fick vi signaler om kraftiga avvikelser och därför valde vi att ägna en stor del av den kraft som vi har till förfogande för att följa upp ekonomin och de åtgärdsplaner som politiken satte in, berättar Hoflund och fortsätter:

– Det vi kan konstatera är att ekonomin inte är i balans och att kraven och reglerna för en god ekonomisk hushållning inte uppfylls. Problemet är att det inte går att se några resultat av åtgärdsplanerna.

Det var med en budgetavvikelse på nära 26 miljoner kronor som Kinda kommun knöt ihop 2019. För detta är det kommunstyrelsen (ks), vård- och omsorgsnämnden (von) samt bildningsnämnden (bn) som bär det största ansvaret. "Vi bedömer att styrelsen, von och bn inte har bedrivit verksamheten på ett ändamålsenligt och ekonomiskt tillfredsställande sätt", konstaterar revisionen och föreslår kommunfullmäktige (kf) att i fastställandet av resultatet rikta kritik mot ks och von genom en så kallad anmärkning. 

För von handlar kritiken framförallt om den 18,8 miljoner kronor stora budgetavvikelsen, de misslyckade kostnadsreduceringarna inom individ- och familjeomsorgen (IFO) samt en otillräcklig intern kontroll. "Nämnden har vidtagit åtgärder genom åtgärdsplaner, förändrad internkontroll och genomfört en kartläggning av IFO för en djupare ekonomisk analys. Om kf ändå väljer att rikta en anmärkning mot von så blir nämndens rimliga tolkning att den bör arbeta mer kortsiktigt", skriver nämndens ledamöter i ett svar på kritiken.

Ks får i sin tur kritik för bristande styrning och internkontroll av kommunen i sin helhet.

– Det är klart att det finns delar av kritiken som vi måste ta till oss av. Sedan finns det väl andra delar där vi inte har samma uppfattning som revisionen, men det kommer att framgå av ks svar som ska vara klart på måndag (4:e maj), avslutar kommunalrådet Conny Forsberg (S).

"Det är klart att det finns delar av kritiken som vi måste ta till oss av", konstaterar kommunalrådet Conny Forsberg (S).
"Det är klart att det finns delar av kritiken som vi måste ta till oss av", konstaterar kommunalrådet Conny Forsberg (S).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!