Det är eftermiddag och Conny Forsberg (S) tar emot på sitt kontor i kommunhuset, som han delar med politikerkollegan Lena Käcker Johansson (KD). Som nytillträdd ordförande för samhällsbyggnadsnämnden (SBN) har han precis börjat lära känna verksamheten och de som jobbar i den. Det kommer att bli hans huvudsakliga uppgift det kommande halvåret.
Men vi tar det från början. Knappt tre månader in på posten är han ännu inte riktigt varm i kläderna. Eller?
– Det känns bra, men också betungande såklart. Det är ett tungt uppdrag, mycket att sätta sig in i. Det är en stor verksamhet.
Det är framförallt kultur- och fritidsfågorna han brinner för. Han vill utveckla Kinda kommun i en positiv riktning. Både när det gäller frågor som rör planarbetet och de som handlar om folkhälsa och hållbarhet.
– Jag vill jobba hårt för att förbättra utrymmet för fritidsliv i Kinda. Fritidslivet handlar inte bara om att jaga, fiska och vandra i skog och mark. Det är också kopplat till folkhälsa, något man måste jobba förebyggande med.
Här handlar det om att se till att det finns livaktiga föreningar, bra vandringsleder och cykelleder för att underhålla folkhälsan.
– För mig är det jätteviktigt. Jag gillar själv att vara ute i skog och mark, men jag hinner inte, säger han med ett snett leende.
Att utveckla Kinda i positiv riktning handlar också om att göra kommunen till en attraktiv plats att bo på och arbeta i. Södra Kinda, framförallt Horn, måste växa både som arbets- och bostadsort. Intresset för orten måste väckas söderifrån, menar han.
– Att pendla mellan Linköping och Kisa eller Rimforsa är inga problem. Det är mindre känt att det finns möjligheter också söder ifrån. Om Horn skulle krympa blir det allt svårare att behålla servicen. Risken är att man tippar över vid en viss nivå. Om det sker finns ingen återvändo och det kommer inte vara attraktivt att flytta till Horn. Jag tror att det är viktigt att vi har fokus framåt redan nu.
Kinda kommuns framtida öde ligger alltså, delvis, i samhällsbyggnadsnämndens händer.
Conny Forsberg är nöjd med nämndens sammansättning. Om det inte vore för en sak:
– Det är en lite gubbig nämnd. Det har det alltid varit, men det har tidigare varit betydligt värre. Politiken är överlag rätt gubbig i Kinda, men det ser, trots allt, bättre ut framåt.
Hur får man in fler kvinnor – och yngre – i politiken då?
– Det måste respektive parti ta ansvar för. Vi jobbar aktivt i vårt parti med att få yngre och kvinnor att engagera sig och ta uppdrag. Sen är det inte lätt. Jag vet hur tufft det kan vara. Även om man säger att vi lever i ett jämställt samhälle så är det kvinnorna som tar mer ansvar för barn och hem. Även om vi män tycker att vi hjälper till, så tar kvinnorna huvudansvaret för barnen. Hur pinsamt det än är att säga det, så tror jag tyvärr att det är så.
Därför får många kvinnor svårt att engagera sig, menar han. Många politikermöten äger rum på kvällarna.
– På partimötena kan man ta med ungarna, men på fullmäktige, då måste man skaffa barnvakt. Jag har lyft frågan vid flera tillfällen om att ha KF på dagtid, men man tycker att det är för dyrt. Jag tycker att politik måste få kosta. Har vi inte en politik som kostar, då har vi snart ingen politik.