Så här upplever Kindaborna kommunen

Kindaborna är fortsatt nöjda med kommunen som en plats att bo och leva på, men när det kommer till inflytande är det sämre. Det visar färska siffror från Statistikmyndigheten SCB.

Statistikmyndigheten SCB genomförde under hösten 2019 en medborgarundersökning i Kinda kommun.

Statistikmyndigheten SCB genomförde under hösten 2019 en medborgarundersökning i Kinda kommun.

Foto: TT/Dennis Petersson/bildmontage

Kinda kommun2020-02-08 12:00

Medborgarundersökningen genomfördes under hösten 2019 och totalt tillfrågades 800 Kindabor mellan åldrarna 18 och 84 år. 48 procent av dessa svarade på frågeformuläret och när resultaten nu presenteras är det på skalor mellan noll och 100, där 40 är gränsen för "godkänt". 

Som bostadskommun landar Kindas betyg på 60, vilket indikerar att medborgarna är nöjda. När det kommer till invånarnas inflytande i kommunen är betyget lägre och landar på den "icke godkända" nivån 35.

– Jag vet att vi var sämre när det gäller medborgardialogen under förra mandatperioden. Vi hade inga medborgarträffar och Kindaförslaget var inte genomarbetat, men det är saker som vi har satt fart på nu och ska förbättra, berättar kommunalrådet Conny Forsberg (S).

Ett område som kommunen själva lyfter fram som ett förbättringsområde är "bemötande och tillgänglighet", som under de senaste åren sjunkit från drygt 70 till 50 på den 100-gradiga skalan.

Hur ska ni förbättra er?

– Vi vet inte exakt var det har brustit utan vi måste djupanalysera frågan tillsammans med våra tjänstemän först.

Den 71-åriga Kisabon Kjell Baummann säger så här om Kindas resultat:

– Jag kan förstå det. Alla projekt drar ju ut på tiden, stationsområdet till exempel, och då saknar man förtroende för politikerna. Sedan vet jag inte om jag har något inflytande egentligen, men jag tycker att kommunen kunde fråga oss medborgare lite oftare vad vi tycker i olika frågor.

"Vi tar undersökningen på allvar", konstaterar kommunstyrelsens ordförande Conny Forsberg (S).
"Vi tar undersökningen på allvar", konstaterar kommunstyrelsens ordförande Conny Forsberg (S).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!