Trots ett stort fokus på ekonomiska frågor, åtgärdsplaner och besparingar drar minussiffrorna iväg när nämnden knyter ihop budgetpåsen. Mellan november och december ökade underskottet med drygt tre miljoner kronor.
– Det är lite olika poster som bidrog till det. Placeringskostnader är en stor faktor men sedan ser vi ett ökat behov med fler hemtjänsttimmar inom äldreomsorgen. En annan är att vi inte har fått alla de statliga bidrag som vi hade räknat med, förklarar Karlsson och fortsätter med att kommentera året som gick:
– Det känns frustrerande. Vi har jobbat hårt för att vända på alla stenar.
Vad blir lösningen?
– Vi ser att de åtgärdsplaner som vi har påbörjat får full effekt 2020, då ger de ungefär 12.5 miljoner kronor. En del av lösningen är också att vi tilldelas 11.6 miljoner extra i budgeten. Ett förslag som vi hoppas går igenom vid nästa fullmäktige, säger Karlsson och fortsätter:
– Samtidigt, om jag ska vara krass, får vi nog förvänta oss ett stålbad under 2020 för att få ihop siffrorna.
Innebär det fler åtgärder?
– Så kan det vara, alternativt omprioriteringar mellan nämnderna.
Hur kan det påverka personalen?
– Inom vård och omsorg är det oftast en underbemanning på golvet, så där behöver vi snarare bemanna upp för att minska vikariebehovet, svarar Karlsson och avslutar:
– Vårt fokus har mer varit att hitta andra saker som kan bidra till minskade kostnader, och det är sånt som vi kommer att fortsätta se över.