– Det är något vi alltid har gjort och tänker fortsätta med. Det brukar röra sig om ungefär en krona per kommuninvånare, förklarar kommunstyrelsens (ks) ordförande Conny Forsberg (S).
Är det ett tillräckligt bidrag tycker du?
– Det har jag svårt att uttala mig om, men något vi tänker göra i år, som vi inte gjort förut, är att bjuda in Brottsofferjouren till ks för att berätta om sin verksamhet. Därefter kanske vi kan fundera över bidragets storlek.
Daniela Lind, som är brottsoffer- och vittnesstödssamordnare hos Brottsofferjouren, berättar att Linköpingsföreningen hjälpte cirka 1 740 brottsoffer under 2019. 17 av dessa var hemmahörande i Kinda, tre stycken hemmahörande i Ydre.
– Vår primära verksamhet är att vi har stödsamtal, vi ger stöd före, under och efter en eventuell rättegång och vi hjälper till med skadestånd, bestridning av fakturor och allt pappersarbete. Många brottsoffer är chockade och vet inte riktigt vad de har varit med om, så vår hjälp är ofta rätt så viktig, förklarar hon.
Föreningen får ett stort stöd från Linköpings kommun, vilka de, från och med 2020, har ett så kallat idéburet offentligt partnerskap med. Nu har de även sökt bidrag från de övriga kommunerna där föreningen är verksam, nämligen Kinda, Ydre och Åtvidaberg.
– I och med att vi är en ideell förening är det alltid viktigt att få verksamhetsbidrag. Vi är givetvis glada för varenda krona som vi får, avslutar Daniela Lind.