Så minns vi året som gått i Kinda

Ikväll ringer vi in ett nytt decennium och lämnar det gamla bakom oss. Samtidigt förs ytterligare ett år i Kindas historia till handlingarna. Ett år där mycket har varit nytt.

Några av av 2019 års händelser i bilder.

Några av av 2019 års händelser i bilder.

Foto: Arkivbilder

Kinda kommun2019-12-31 10:00

Visserligen är jag medveten om att man ur många perspektiv säkerligen kan tycka att det mesta har varit som vanligt i vår östgötska kommun. Ännu har ingen förbifart byggts i Kisa, ännu pågår dialogen kring ett nytt vårdcentrum och ännu har Stångådalsbanan inte rustats upp. Men jag har bestämt mig för att nu, när vi går in i ett helt nytt årtionde, fokusera på det som också har varit nytt under det här året. För när man gör en summering märks det ganska snabbt att det är en hel del. 

När 2018 gick över till 2019 tog en ny politisk konstellation över makten i Kinda kommun. Efter att ha blivit största parti i valet tog Socialdemokraterna initiativ till att, istället för att med Moderaterna och Kristdemokraterna, bilda majoritet med Centerpartiet, Liberalerna och Landsbygdspartiet oberoende. Maktskiftet ledde också till nya personer på alla de politiskt tyngsta posterna. Kommunfullmäktiges nya ordförande blev Anders Ljung (C) och i kommunstyrelsen blev det Conny Forsberg (S). Lägg därtill att Mikael Österling (L), David Wenhov (LPo/C) och Lars Karlsson (L) tog över rodret i varsin nämnd. Sedan dess har det hänt saker, bland annat splittrades den styrande koalitionen under slutet av året, men framförallt har mängder av nya beslut fattats. För att göra en lång historia kort listas här endast några: 

22 miljoner kronor ska sparas under 2020. Ett beslut med mängder av åtgärder som följd.

Tilllagningsköket i Horn lades ned. Här minns vi medborgarträffen i Horn.

Mark köptes för ny skola i Rimforsa. Här minns vi medborgarträffen i Rimforsa.

Kommunen ska verka för ett utträde ur Itsam. Ett beslut som föranleddes av konfliktfyllda turer efter att kommunalförbundet Itsams delegation beslutat om flytt från Kisa till Linköping. 

En ny marknadsföringsplattform ska tas fram. Ett beslut med målet att Rimforsa och Kinda ska växa. 

Men Kinda består ju av mer än politik och när jag fortsätter att spåna över det som har varit nytt under året förs tankarna till personer på olika typer av ledande uppdrag. Ida Björkman tillträdde som vård- och omsorgsförvaltningens chef. Sergei Sorokin valdes ut som Kindas nya kommunchef. Andreea Bernicu efterträdde Roland Frithiofsson som växtkraftmotor. Roger Svensk blev vd på Sofidel Sweden AB. Jörgen Sundeborn valdes till Kinda pastorats nya kyrkoherde och Göran Schedvin klev in i rollen som verksamhetschef på vårdcentralen i Kisa. Ja listan kan göras lång. 

Det är också en rad anläggningar som har invigts under 2019-års dagar och kan väl, i allra högsta grad, tillhöra kategorin "nytt i Kinda". Störst, och kanske mest efterlängtad, var Hackelhallen, som efter år av diskussioner och planering stod klar att använda i augusti månad. Utöver idrottsanläggningen invigdes även bland annat LSS-bostaden på Sjögatan i Kisa, utegymmet vid elljusspåret i Horn, Bäckskolans renoverade gymnastiksal och lekplatsen i Hycklinge. En annan stor invigning under året var när LSS-gänget från Café Bergdala återigen slog upp dörrarna till kaféet på Kindagård.

Avsluta får föreningslivet göra, som fortsatt att engagera mängder av Kindabor genom nya initiativ. Bland annat gick den sjätte Amerikaveckan av stapeln, men det är bara en av flera arrangemang. Nu återstår det att se vad det nya decenniets första år har att erbjuda, men så länge säger vi: Gott nytt år!

Den ekonomiska situationen och kommunstyrelsens beslut om budgeten 2020 satte tonen för resten av året. Här syns Christer Segerstéen (M), Conny Forsberg (S), Lars Karlsson (L) och Anders Ljung (C).
Den ekonomiska situationen och kommunstyrelsens beslut om budgeten 2020 satte tonen för resten av året. Här syns Christer Segerstéen (M), Conny Forsberg (S), Lars Karlsson (L) och Anders Ljung (C).
Några datum och händelser

19 januari: En bilist avled efter att ha blivit påkörd av tåget på sträckan mellan Kisa och Rimforsa.

28 januari: En äldre man voltar med sin traktor vid en gård utanför Horn.

3 april: Ett hus utanför Hycklinge brinner ned till grunden.

28 maj: 20 år har gått sedan bankrånet i Kisa och polismorden i Malexander inträffade.

22 augusti: En förare tappar kontrollen på bilen och kör in i en husvägg i centrala Horn.

28 november: En påse med explosiva föremål hittas intill riksväg 23/34 norr om Rimforsa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!