Inflation, stigande räntor och allmänna kostnadsökningar. Det oroliga världsläget påverkar – även på lokalnivå. Stiftelsen Kindahus är inget undantag. Ändå är läget under kontroll menar vd Kajsa Claesson.
Vilka konsekvenser får inflationen, de allmänna pris- och räntehöjningarna för Kindahus?
– Vi planerar efter det här. Vi såg redan under förra året att det skulle komma att påverka oss. Vi planerar för ett minskat underhåll. Vi kommer göra det som är nödvändigt, men en viss förskjutning på det som inte känns akut, säger hon och fortsätter:
– Det är egentligen en omprioritering och inte något som våra hyresgäster kommer att känna av. Det kommer att vara annat – som att vänta med planerade takbyten.
Under förra året renoverades en av stiftelsens fastigheter på Bergdala. Då byttes bland annat badrum och nu väntar en relining av fastigheten. Något sådant projekt kommer man inte att göra i år. Istället kommer man att avvakta och se det ekonomiska läget an.
– Vi brukar lägga runt 30 miljoner på underhåll per år. 2023 kommer vi att lägga en budget som är ca 20 procent lägre.
Vad ligger er kreditgräns på?
– Vi har bra kontroll på vår ekonomi och likviditet. Vi anpassar vårt underhåll och binder inte upp mer pengar än att vi har kontroll på vår ekonomi. Skulle vi hamna i ett läge där kostnaderna sticker i väg ännu mer kommer vi att kunna balansera underhållet. Då får vi kanske flytta något projekt ytterligare ett år. Vi hamnar inte i det läget att vi riskerar vår ekonomi. Det uppdrag vi har från får styrelse är att vi ska ha en balans i vår ekonomi.
Den stora utmaningen för Kindahus är att man har många fastigheter där ett stambyte eller en relining skulle behövas. Och det handlar om stora investeringar.
– Dessa påverkas givetvis av det ekonomiska läget och något som vi noga måste planera. Vi har inte ekonomiskt utrymme och göra alla fastigheter på en gång. Vi får äta kakan i bitar.
De fastigheter som står först på tur är de som är byggda på 60- och 70-talen. Här finns ett uppdämt behov av stambyten, relining och den typen av underhåll.
Men om jag som ny hyresgäst flyttar in i en lägenhet där det inte tapetserats om på 10 år – innebär det att omtapetsering prioriteras bort?
– Det beror på skicket. Är det så att det verkligen behövs som kommer vi att prioritera det. Vi ser till att vi har utrymme för att göra det som verkligen behövs. Vi gör en utvärdering. Behövs det så kommer vi att göra det, säger Kajsa Claesson.
Hon betonar att Kindahus en stor och viktig uppgift i ekonomiskt jobbiga lägen.
– Vi tillgodoser den efterfrågan på lägenheter som finns i Kinda kommun på ett bra sätt: väl underhållna lägenheter och vettiga hyror.
En het potatis de senaste månaderna är huruvida värmen ska eller inte ska sänkas inomhus. Kindahus har inte sänkt värmen i sina fastigheter.
– Vi har hållit värmen som tidigare. Vi har diskuterat att sänka i våra trapphus, något vi inte har gjort än. Där påverkas man mindre. Vi har många äldre som bor hos oss och man påverkas ju om det blir för kallt. Än så länge har vi inte varit tvungna att göra det, sen kan vi hamna i ett läge där det kan bli så.
Så man behöver inte oroa sig som framtida hyresgäst?
– Verkligen inte. Man kan känna sig trygg i att vi ser till att våra hyresgäster har det bra och att lägenheterna är väl underhållna, säger Kajsa Claesson.