Så påverkas skolmaten av den ekonomiska krisen

Kindas skolbarn äter mer än tidigare. "Vissa saker serverar vi mer sällan", säger kommunens måltidschef Anki Bexell.

Kommer skolmaten upphöra att vara gratis? Det tror inte Anki Bexell. "Det ligger på högre nivå om det skulle bli så. Men nej, det tror jag inte. Det är bara Finland och Sverige som man har gratis skolmat i världen."

Kommer skolmaten upphöra att vara gratis? Det tror inte Anki Bexell. "Det ligger på högre nivå om det skulle bli så. Men nej, det tror jag inte. Det är bara Finland och Sverige som man har gratis skolmat i världen."

Foto: Emelie Wiman-Lindqvist

Kinda kommun2023-03-21 12:26

Anki Bexell är måltidschef för grundskolorna i Kinda kommun. Vi träffas i ett litet pentry bakom Bäckskolans matsal. Barnen sorlar på andra sidan dörren. Det luktar fisk.

undefined
Anki Bexell är måltidschef för gundskolorna i Kinda kommun.

Att eleverna äter mer nu är ett faktum, enligt Anki Bexell.

– Förut märkte vi inte så mycket på låg- och mellanstadiet, bara på högstadiet. Det kom in fler elever och åt.

Nu går det alltså åt mer mat överallt – hela veckan.

– Förr kunde vi märka av att det gick åt mer mat måndagar och fredagar och även efter lov.

undefined
Än så länge finns ingen övre gräns för hur mycket barnen får äta. Så länge de äter upp och enligt tallriksmodell är det bara att käka.

Påverkar de höga matpriserna er planering?

– Ja, det gör de. Vi har fått lov att titta över menyerna. Det gör vi alltid för att vara kostnadseffektiva. Men vi tittar över dem och ser om vi kan göra något annat med dem. Vi har inte tagit bort någonting, men vissa saker serverar vi mer sällan. Vi använder alltid svensk kyckling och svenskt kött, fortsätter Bexell och tillägger:

– Vi har avtal på livsmedel. Vissa saker har vi fasta priser på.

Där höjs priserna var fjärde månad. Grönsakerna varierar i pris från månad till månad. Att maten inte skulle bli näringsriktig om priserna fortsätter att stiga har hon svårt att se. 

– Det kan jag inte tänka mig. Vi näringsberäknar maten. Kanske kommer vi att börja servera mer vegetariskt.

undefined
Att servera mer vegetarisk mat handlar även om klimat och hälsa. Men det är inte lätt, menar Anki Bexell. ”Man gör inte om det från ena dagen till den andra. Skolmaten är en lärande bit. Eleverna ska uppmuntras att prova nya saker och se att det finns många typer av mat.”

Vi har ett oroligt världsläge. Finns det en krisplan? 

– Vi jobbar hela tiden med krisberedskap. Det är ingenting man planerar från den ena dagen till den andra. Den diskussionen och planen har vi, så att vi är säkra på att vi kan servera mat ett visst antal dagar. Vi har inte jättemycket förråd, men de finns. 

Skulle det bli strömavbrott eller kommunen bli utan vatten så finns det lösningar, betonar Anki Bexell. 

– Vi löser det mesta och är flexibla, men alla ska veta vad de ska göra när det händer, säger hon.

Det finns rutiner för att se över de lager man har så att maten inte passerar utgångsdatum. Och planer att fylla på förråden finns. 

– Bekymret är att vi inte har tillräckligt med förråd att bunkra i.

Men Anki Bexell är inte orolig inför framtiden.

– Jag tror vi löser det. Problemet är att möta gästens behov. Få eleverna att förstå att vi kanske inte kan servera allting som vi har gjort förut. Det är viktigt att barnen blir mätta och att maten hamnar i magen.

Kommer skolmaten upphöra vara gratis? 

– Det ligger på högre nivå om det skulle bli så. Men det tror jag inte. Det är bara Finland och Sverige som har gratis skolmat i världen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!