– I vår kommun har vi tillgång till den skyddsutrustning som vi behöver, sedan är ju lagren inte outsinliga. En av utmaningarna för oss handlar om att säkerställa tillgången över tid. Vi anar att smittrisksituationen kan pågå länge, och då finns en risk att även vi påverkas i vår lagerhållning.
Skyddsutrustningen som förvaltningschefen syftar till kan delas upp i två läger. Dels handlar det om förkläden, handskar och desinfektionsmedel som används för att säkerställa den basala hygienen. För att förhindra spridningen av coronaviruset kompletteras detta dessutom av så kallad personlig skyddsutrustning som utgörs av mun- och andningsskydd, visir och glasögon. Dessa används vid misstänkt eller bekräftad smitta.
– Jag skulle vilja säga att vi är tidigt ute med att uppmärksamma symtom hos våra brukare och när vi gör det har vi dels en rutin för hur vi beställer provtagning och hur personalen ska jobba för att isolera individen.
Hur jobbar ni för att säkerställa tillgången?
– På bred front. Vi stämmer av våra lager varje vecka, för statistik, och rapporterar in till länsstyrelsen som hjälper länets kommuner att samordna våra behov. Utöver det gör vi fortsatt egna beställningar, förklarar Björkman och avslutar:
– Dessutom har kommunerna i länet kommit överens om att Linköping får ett övergripande uppdrag för att försöka köpa in ett större lager av skyddsutrustning som därefter kan fördelas efter behov.