Så tror de smittan kom in i Kindas verksamheter

Ännu redogör kommunen inte för hur omfattande covid19-smittan har varit inom verksamheterna. Däremot tror de sig ana hur det hela började - på ett särskilt boende i Kinda.

Smittspridningen i kommunens verksamheter kan ha börjat när en brukare kom hem från en Universitetssjukhuset i Linköping. Det berättar vård- och omsorgsnämndens ordförande Lars Karlsson (L).

Smittspridningen i kommunens verksamheter kan ha börjat när en brukare kom hem från en Universitetssjukhuset i Linköping. Det berättar vård- och omsorgsnämndens ordförande Lars Karlsson (L).

Foto: Dennis Petersson/Jeppe Gustafsson/bildmontage

Kinda kommun2020-06-20 16:00

– Vi kan ju inte vara helt säkra, det är svårt att veta hur smittan sprids, men vi kan bara konstatera att det var efter den här händelsen som spridningen började, förklarar vård- och omsorgsnämndens ordförande Lars Karlsson (L).

En av kommunens brukare var inlagd på Universitetssjukhuset i Linköping (US), återvände till sitt boende och blev, efter bara några dagar, sjuk igen. Åter på US testades personen positiv för covid-19.

– Under de här dagarna verkar det som att smittan kom in på just den här platsen, förklarar Karlsson.

Hur ser du på ert sätt att isolera smittan?

– Givetvis var det olyckligt att smittan kom in till den mest sköra gruppen i samhället men jag tycker att vi har agerat snabbt. Vi var tillsammans med Norrköping den första kommunen i länet att starta en kohort-avdelning för vård av covid-19 och vi har som tur är haft gott om skyddsutrustning.

När tänker ni ge en mer detaljerad bild av antalet smittade?

– Efter hand, men vi måste resonera om när vi tycker att det är rätt läge först.

Har det förekommit dödsfall?

– Ja, vi har haft dödsfall som testats positiva för covid-19, men samtidigt rör det sig ofta om multisjuka personer.

undefined
Kohort-avdelningen på Bergdala, där endast covid-19 patienter har vårdats, står i dagsläget tom.

I Kinda som helhet har i skrivande stund 81 personer bekräftats smittade.

– Vi är oroade att människor börjar att släppa på restriktionerna nu. Vår personal har jobbat oerhört hårt och skulle vi få en andra våg nu blir det otroligt tufft, avslutar Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!