Segerstéen om kommunsamarbetet: "Win-win-situation"

Kinda kommun har kommit överens med Linköping, Motala, Mjölby, Åtvidaberg om ett tätare samarbete som ska stärka deras utveckling. "Det här är en win-win-situation", säger kommunstyrelsens ordförande Christer Segerstéen (M).

Kommunstyrelsens ordförande Christer Segerstéen (M).

Kommunstyrelsens ordförande Christer Segerstéen (M).

Foto: Dennis Petersson

Kinda kommun2021-02-28 11:30

Målet med det tätare samarbetet är att åstadkomma snabbare befolknings- och sysselsättningstillväxt än övriga landet. Kommunerna påstår att Linköping har störst potential för större sysselsättningstillväxt och ska satsa på att bygga bostäder i orterna som är närmare Linköping.

Kommunstyrelsens ordförande i Kinda, Christer Segerstéen (M), är positiv.

– I Linköping händer det mycket. De räknar med att ha en befolkningstillväxt på mellan 1 500 till 2 000 personer per år. De ser att alla som ska jobba i Linköping inte kan bo där. Det gör den här samverkan intressant. Vi kan hjälpa till, säger han.

Under februari och mars beslutar kommunernas respektive fullmäktige om en avsiktsförklaring med mål för år 2040.

På de mindre kommunernas orter bor många som pendlar till Linköping för att arbeta. Christer Segerstéen tror att samarbetet också kan öka sysselsättningen i den egna kommunen.

– En stor del jobbar i Linköping. Men om det sen skapas arbetstillfällen i Rimforsa eller Kisa - då kanske folk tänker: Varför ska jag sitta och pendla när jag kan ha jobb här på orten.

I Kinda handlar samarbetet framförallt om Rimforsa men Christer Segerstéen vill även lyfta Kisa.

– Du har ju bra kommunikationer från Kisa också. Man ska naturligtvis se att Rimforsa har en stor potential med dess närhet och så vidare. Men det kommer säkert att spridas ner mot Kisa också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!