Perkulatorn puttrar och semlorna står framdukade. Grädden pöser över åt alla håll och kanter. En doft av kardemumma sprider sig i lokalredaktionens kök. Alldeles strax är det dags att sätta tänderna i Kindabygdens utbud av semlor – och kora en vinnare.
En ivrig testpanel (med hungriga magar) sätter sig ner kring bordet och tar i tu med dagens viktigaste uppdrag – äta semlor.
Såhär blev resultatet:
Richts café, Kisa - vanlig semla (32 kr) "Fantastisk mandelmassa"
Locket är fluffigt, men inget märkvärdigt. Grädden drar åt det söta och är enligt en av testpersonerna lite väl hårt vispad. Mandelmassan, som är generöst tilltagen, har en tydlig karaktär med rejäl smak av bittermandel. En tyckte att den är helt underbar, medan två tyckte att den är aningens för stark och parfymerad. Bullen drar åt det fluffiga, men har ändå en viss tyngd.
Bagarboden, Rimforsa – vanlig semla (35 kr) "Är det vanilj i den?"
Förvillande lik Richts vanliga semla till utseende och storlek. Locket är intetsägande och grädden är söt, med smak av vanilj. Plus för bitar av mandel i mandelmassan som är påfallande krämig och mild. Bullen är aningen fluffigare än Richtsbullen.
Café Columbia, Kisa – vanlig semla (32 kr) "Grädden perfekt! Plus för tydlig kardemummasmak"
Är lite mindre än semlorna från Richts och Bagarboden. Locket är runt och ger inget större smakintryck. Grädden får mycket väl godkänt. Den är perfekt vispad och är inte söt, med en stark smak av just grädde eller opastöriserad mjölk. Bullen är den mest intressanta av samtliga, med tydlig smak av kardemumma (som helt saknas i övriga). Tyvärr är mandelmassan lite snålt tilltagen. Den smakar heller inte särskilt mycket mandel. En bismak av citron noteras.
Richts café, Kisa - kaffesemla (29 kr) "Den är godast"
Kompakt bulle, med tjockt lock som garnerats med pärlsocker (och mandel undrar testpanelen?) och florsocker. Grädden och mandelmassan är de samma som i den vanliga semlan på Richts. Testpanelen är mycket nöjd med denna semla. Den är dock mindre i storleken och är man riktigt semmelsugen kommer begäret inte att stillas. Annars mycket god!
Bagarboden, Rimforsa - wienersemla (37 kr) "Smakar mer wienderbröd än semla"
Som en semla fast i wienerbröd. Den fulaste semlan av alla och wienerbrödssmaken tar över. Ingen semla i egentlig mening. Grädde och mandelmassa är de samma som i den vanliga semlan från Bagarboden. Ingen hit.
Bagarboden, Rimforsa - karamelliserad semla (45 kr) "Känns som ett bakverk från kontinenten"
Torr och smulig bulle. Påminner om Richts kaffesemla i storlek. Någon i testpanelen frågar sig om det är mandelmjöl eller annat nötmjöl i degen. Grädden är densamma som i bagarbodens övriga semlor, men mandelmassan är det riktigt intressanta. Den är karamelliserad och därför mörkare. Är kanske mandlarna rostade? En av testpersonerna tyckte sig också känna av saltkristaller. Helhetsintrycket är att detta är något annat än mandelmassa. Den karamelliserade semlan rör sig därför bort från den traditionella och hamnar i en helt egen (svårbedömd) genre.
Efter att ha konfererat enas testpanelen om att det finns två vinnare:
Två testpersoner anser att den godaste semlan är Richts kaffesemla, medan en lägger sin röst på Bagarbodens vanliga semla.
Nu är det upp till er läsare att hitta er favorit.