– Rektorshjärtat klappar givetvis lite extra vid såna här tillfällen och det här är något vi har jobbat mot under en lång tid. Det hade aldrig gått utan mina medarbetare och självklart alla duktiga elever, konstaterar rektorn Karl-Erik Eriksson.
Vård- och omsorgscollege är en samverkan, både på lokal och regional nivå, mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar. Genom tio kvalitetskriterier är målet att säkerställa en likvärdig utbildning i hela landet. Nu, i och med certifieringen, står det klart att Kinda lärcentrum uppfyller alla krav, krav som bland annat innefattar kreativa lärmiljöer, nära samverkan med arbetslivet och tillgång till utbildade handledare på praktikplatserna.
– Det har skett en kvalitetshöjning av utbildningen och det tror jag är oerhört viktigt för framtiden, inte minst för att höja statusen för de vårdyrken som väntar efter studierna. I den lilla kommunen är det väsentligt att på olika sätt säkra tillförseln av arbetskraft i de basala näringarna, menar David Wenhov (LPo), ordförande i bildningsnämnden, och vård- och omsorgsläraren Inger Carlström fortsätter:
– Nu har vi alla formella krav på papper och vi har ändrat på vissa saker för att få alla kriterier uppfyllda. Det viktigaste vi har fått till är enligt mig handledarutbildningen som vi hoppas ska bli regelbundet återkommande. Det betyder massor för oss att vi har bra praktikplatser för våra elever.
Från och med det här året finns det två varianter av vård- och omsorgsprogrammet på Kinda lärcentrum. I den ena inriktningen, där tolv studenter går, sker större delar av studierna i klassrummet med lärarledda lektioner. I den nya, som innefattar 16 lärlingar, är 70 procent av utbildningen förlagd på elevernas respektive arbetsplatser.
– Det var ett lyckat och bra grepp av oss att få till den utbildningen. Det underlättar för de personer som redan är inne i arbetslivet, förklarar Inger Carlström.
Vid firandet av certifieringen fick rektor Karl Erik Eriksson och hans medarbetare sällskap av representanter från såväl bildnings- som vård- och omsorgsförvaltningen.
Hur ska ni hålla i den här stämpeln även i framtiden?
– Vi jobbar mycket med de här frågorna både regionalt och lokalt för att hålla uppe kvalitén. Det går åt en samverkan och en nära dialog för att det här ska hålla i sig i många år, avslutar Eriksson.