Snart ska niorna ha gjort sina val

Den 15 februari ska niorna ha gjort sina val till gymnasiet. Vi tog en pratstund med några elever från Värgårdsskolan om hur de ser på det.

Miranda Skillnäs, Moa Söderbäck, Ingrid Olsson, Sakarias Kullered och Linus Gustavsson går alla i årskurs nio.

Miranda Skillnäs, Moa Söderbäck, Ingrid Olsson, Sakarias Kullered och Linus Gustavsson går alla i årskurs nio.

Foto: Max Elofsson

Kinda kommun2020-02-09 12:00

Vissa vet klart och tydligt redan nu vad de vill jobba med, men det är långt ifrån alla. På Värgårdsskolan i Kisa går det i dag 128 niondeklassare och inför det stundande gymnasievalet ska de väga in många parametrar. Vad vill jag läsa för program? Hur ska det lösa sig med pendling? Behöver jag flytta? Linus Gustavsson har bilden klar för sig.

– Jag har vetet länge vad jag vill bli, därför har jag sökt byggprogrammet i Åtvidaberg. Jag har alltid varit intresserad av snickeri och jag räknar med att flytta dit när det är dags, säger han.

Ingrid Olsson vill bli politiker och i höstas när de var dags för en vecka prao gjorde hon den i riksdagen i Stockholm. Det tyckte hon var en mycket givande och lärorik vecka som gav mersmak. Där fick hon vara med under en riksdagsledamots vardag och även träffa statsminister Stefan Löfven.

– Jag har valt samhällsinriktning och det kändes helt självklart. Det svåraste valet har handlat om vilken skola jag ska välja. Att besöka skolor vid Öppet hus är jättebra för att få en känsla, säger Ingrid Olsson.

Den 15 april får eleverna ett preliminärt antagningsbesked, men från och med då och fram till 3 maj pågår ett omval där de har chans att välja gymnasieprogram på nytt. Den 1 juli får de ett slutgiltigt antagningsbesked. I mitten av augusti sker sedan skolstarten.

– Det har varit jättesvårt att välja, för jag vet inte vad jag vill göra sedan. Därför kommer jag nog att välja ett program som är så brett som möjligt och det blir troligtvis humanistisk linje eller samhälle, säger Sakarias Kullered.

Miranda Skillnäs har ingen aning om vad hon vill jobba med i framtiden, därför har hon valt naturvetenskaplig inriktning och räknar med att behöva plugga vidare på universitet.

– Det känns roligt att få träffa nya människor som också gillar samma ämnen som jag själv gillar. Därför tror jag att man kommer få vänner som har samma intressen, säger Miranda Skillnäs.

För studie- och yrkesvägledare Eva-Maria Monell är det hektiska dagar då många vill ha stöttning. 

– Mitt jobb handlar inte om att råda någon utan jag ska vara opartisk, men jag gör vad jag kan för vidga eleverna perspektiv och visa på alternativ, säger hon.

Än så länge har inte alla elever skickat in sina val, men hittills har program som barn- och fritid, natur och samhällsprogrammen har varit populärast.

Studie- och yrkesvägledaren EvaMaria Monell har hektiska dagar just nu. Den 15 februari ska allt vara klart.
Studie- och yrkesvägledaren EvaMaria Monell har hektiska dagar just nu. Den 15 februari ska allt vara klart.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!