Sorokin: "Min generation är ganska speciell"

Ännu känner han sig inte riktigt varm i kläderna, men nu är han likväl på plats, Kindas nya kommunchef. "Det är ett utsatt läge men jag ser en tydlig framåtanda", konstaterar Sergei Sorokin.

Med utsikt över Kisa har Kindas kommunchef Sergei Sorokin nu gjort sig hemmastad i sitt nya kontor.

Med utsikt över Kisa har Kindas kommunchef Sergei Sorokin nu gjort sig hemmastad i sitt nya kontor.

Foto: Dennis Petersson

Kinda kommun2020-02-07 08:00

Det är drygt tre veckor efter hans första kommunchefsdag som vi träffas på hans kontor, beläget på tredje våningen i kommunhuset. I en av bokhyllorna skymtas tecken från delar av hans karriär, i form av diplom från olika lärosäten.

– Det är inte på något sätt för att skryta utan som en påminnelse för mig själv om alla de teorier, och all den kunskap som jag har med mig, förklarar han när vi slår oss ned för en längre intervju.

Sorokin föddes i Rysslands huvudstad Moskva och växte upp i en familj med akademikerbakgrund. Hans föräldrar valde ingenjörsspåret och själv valde han beteendevetenskap, närmare bestämt specialpedagogik med inriktning hörselskada. När han blickar tillbaka på sin uppväxt, framförallt tonåren, gör han det i relation till Sovjetunionens fall.

– Jag tycker att den generation som jag tillhör är ganska speciell. Samtidigt som vi fick tryggheten från det gamla systemet fick vi också friheten från det nya, vilket innebar att vi vågade och kunde prova nya inriktningar i livet. Bland annat öppnades möjligheten för oss att kombinera studier med arbete.

Hans meritlista är lång, men det var kärleken som förde honom till Sverige i slutet av 1990-talet. Väl här ordnade han en praktikplats på organisationen Mo Gård. Deras arbete med stödinsatser, bland annat för personer med hörselnedsättning, passade nämligen hans profil, och efter drygt tio år lämnade han verksamheten, då som vd och koncernchef. Därefter var vändorna många innan han till sist sökte sig till Norrköpings kommun.

– Jag kände att det var lite upp till bevis. Under min karriär inom den privata sektorn hade jag hela tiden haft synpunkter på hur den offentliga verksamheten sköttes, men det är väldigt lätt att sitta vid sidan av och tycka en massa saker.

Nu har han alltså inlett ytterligare ett kapitel i karriären, den här gången som Kindas kommunchef.

– Det är ett ganska utsatt läge för kommunen, det är lätt att hamna på defensiven, men här ser jag en tydlig framåtanda och vilja att finna lösningar. Man är liksom inte nöjd med nuläget, utan vill utveckla.

Vad blir din största utmaning?

– Egentligen är det alldeles för tidigt att säga men det viktigaste att lösa för Kinda de kommande åren är tillväxt, en ekonomi i balans och kompetensförsörjning, och mitt uppdrag är att samordna och fördela det arbetet.

"Man är liksom inte nöjd med nuläget, utan vill utveckla", säger Sergei Sorokin om läget i Kinda kommun.
"Man är liksom inte nöjd med nuläget, utan vill utveckla", säger Sergei Sorokin om läget i Kinda kommun.
Karta: Kinda kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!