Erik Andersson (V) är ledamot i kommunstyrelsen (KS) och författaren till motionen. Enligt honom är den viktig av principiella skäl.
– Det handlar om öppenhet helt enkelt, att medborgare ska ha möjlighet till insyn i det politiska arbetet som genomförs i kommunen, säger Andersson.
Varje ledamot kan redan idag lämna in skrivelser för att få med sådant man tycker är viktigt i mötesprotokollet.
Varför räcker inte det för att ge medborgarna insyn?
– Man får ju inte följa den politiska debatten som varit under sammanträdet riktigt. Det handlar om möjligheten att se det politiska arbetet "in action", och höra vad som sägs.
Andersson menar att det också kan vara ett sätt att väcka intresse för politiken hos fler medborgare och få dem att engagera sig politiskt.
Du tror inte att det kan hämma diskussionen på något sätt?
– Nej det hoppas jag inte. Jag skulle ju inte formulera mig på något annat sätt för att det sitter folk och lyssnar.
Att öppna nämndemöten skulle locka fler att engagera sig politiskt tror inte Lena Käcker Johansson (KD).
– Jag tror att de behöver komma in i lite intressantare sammanhang där man får komma till tals och inte bara sitta och lyssna, säger hon.
Hennes parti sitter ihop med S och M i majoriteten, som motsatte sig motionen i KS. Samtidigt står det i styrets plattform att "majoriteten ska visa öppenhet och söka dialog och samverkan med medborgare (...)".
Går inte ert agerande i frågan emot er egen plattform?
– Nej det tycker jag nog inte, för om man har en god och öppen dialog i viktiga frågor med alla medborgare så ska ju inte allmänheten behöva komma på själva nämndsammanträdet.
Istället tror hon på fler träffar med kommuninvånarna där de har möjlighet att samtala med politikerna. Diskussionerna i nämnderna kan även påverkas negativt om det finns åhörare med, tror hon.
– Jag tror inte att det ändrar så mycket i sak eller i vad man samtalar om, men det kan hämma en del, att man inte vågar säga nånting överhuvudtaget. Att man kanske inte vill ställa frågor för att man inte vill verka okunnig.
Flera frågor beslutas de facto i nämnderna. Blir inte stängda möten ett sätt att hålla allmänheten ute från de mest relevanta diskussionerna?
– Jag tror att de mest relevanta diskussionerna förs i partierna. Och där är alla som vill komma med säkert väldigt välkomna!