Sven jobbar på - trots pensionen

Allt tog sin början 1975 då han tänkte att "här blir jag bara kvar tills jag hittar någonting annat". I december 2019 gick han i pension efter nästan 45 år i Svenska kyrkans tjänst, men ännu har han inte kunnat släppa det helt.

Sven Molander har arbetat större delen av sitt liv på kyrkogårdarna. Han jobbar bland annat med sin son Aron.

Sven Molander har arbetat större delen av sitt liv på kyrkogårdarna. Han jobbar bland annat med sin son Aron.

Foto: Max Elofsson

Kinda kommun2020-03-23 14:00

Sven Molander hade först tänkt arbeta som pianostämmare. Efter avslutad gymnasieutbildning i Linköping fick han rycka ut i militärtjänstgöring och efteråt fanns det inte så gott om jobb. Därför sökte han sig till Svenska kyrkan i hemorten Hycklinge.

Där skulle han sedan få börja jobba som kyrkogårdsvaktmästare. Även om Sven Molander trivdes direkt med arbetsuppgiften var han inställd på att detta bara var tillfälligt tills han hittar något annat jobb.

– Jag tänkte att här blir jag bara kvar tills jag hittar någonting annat, men det blev ganska länge ändå, säger han.

I mitten på 80-talet börjar han i stället jobba på kyrkogården i Horn. 2009 tog han klivet över till kyrkogården i Kisa och där blev han sedan kvar till pensionen. Men Sven Molander har även hunnit med några perioder med tjänstledighet där han provade på andra yrken och vidareutbildningar inom trädgårdsskötsel.

På första advent 2019 hölls en avtackning för Sven Molander på den nybyggda minnesplatsen vid Västra Eneby kyrka. Han själv har varit med och anlagt minnesplatsen och lagom till pensionen blev den färdig.

– Sedan 1992 har jag konstant arbetat inom det här yrket. Jag är glad att jag har vågat prova på annat också, men jag gillar att det här jobbet är så omväxlande och att träffa folk, säger han.

Även om Sven Molander tackade för sig i och med sin pension, så visste han att han inte skulle gå hemma någon längre tid. Just nu är han projektanställd av kyrkan i Kisa och arbetar med att anlägga, utforma och bygga kyrkogårdens nya askgravplats. Den beräknas bli omkring 600 kvadratmeter stor, vilket innebär att den till ytan blir större än den nuvarande.

– Vi fann stora stenar under jorden som vi inte hade räknat med. Så det blir nog lite mer arbete än vad vi hade tänkt oss, säger Sven Molander. 

Till sommaren hoppas byggnationen vara klar och då tänker Sven Molander pensionera sig på riktigt. Däremot ser han det inte för omöjligt att återuppta pianostämmandet när han får mer egentid att styra över.

– Jag tycker att det är skönt att få bestämma över min egna tid, men jag vill vara igång så mycket som det går. Jag ser framför mig att jag har några små projekt hela tiden där jag har saker att pyssla med. Jag blir inte arbetslös, säger Sven Molander. 

Just nu gör han sitt sista projekt när Kisa kyrkogårds nya askgravplats anläggs.
Just nu gör han sitt sista projekt när Kisa kyrkogårds nya askgravplats anläggs.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!