"Tråkigt att utbildningen försvinner"

Elever och lärare på Kinda lärcentrums introduktionsprogram kan förstå att utbildningen läggs ner, men tycker att det är tråkigt.

De senaste åren har antalet elever på programmet blivit färre och färre.

De senaste åren har antalet elever på programmet blivit färre och färre.

Foto: Max Elofsson

Kinda kommun2019-10-02 08:00

I förra veckan kom beskedet från Kinda kommun att introduktionsprogrammet på Kinda lärcentrum läggs ned. De elva eleverna som just nu går på programmet fortsätter fram till sommaren och under den här tiden som återstår kommer det att råda stor återhållsamhet i förvaltningens verksamheter. Då gäller det framför allt vikarier, inköp, konferenser och kurser.

Anledningen till nedläggningen är att bildningsnämnden behöver spara sju miljoner kronor i budgeten 2020. På det här viset är det beräknat att omkring en miljon kronor ska kunna sparas.

I och med att introduktionsprogrammet inte längre kommer att finnas kvar i Kisa, så är tanken att de personer i Kinda som behöver gå ett sådant program, ska erbjudas en plats på motsvarande program i Linköping i stället. 

Jörel Melkersson är en av lärarna på introduktionsprogrammet och hon har jobbat med det i snart två år. Innan dess arbetade hon med ett motsvarande program i Hultsfred i tio år. Nu när det läggs ner i Kinda känner hon att det är mycket synd. 

– Det här är ett av de roligaste jobben jag vet. Så det är tråkigt att inte få jobba med ungdomarna, säger hon. 

De senaste åren har elevantalet minskat från att ha varit ett 30-tal, till dagens elva. 

– I budgeten för 2020 ser våra verksamheter ut att få ihop sin budget men i år har vi alltså ett underskott. Kommer vi inte tillrätta med det så går vi ju in i nästa år med en för stor kostym. Därför behöver vi göra förändringar redan nu, sa Kinda kommuns förvaltningschef Eva Holm i samband med att nedläggningen blev känt.

– Jag kan förstå att det finns en gräns någonstans för att en grupp är så pass liten att det blir för dyrt att driva den. Men trots det är det väldigt synd att introduktionsprogrammet försvinner, säger Jörel Melkersson.

Elyas Haidari är 19 år och har läst på introduktionsprogrammet i nästan fyra år. Han är snart klar med sina studier i Kisa och har därefter tänkt fortsätta på komvux i Norrköping. Hans mål är att kunna jobba som rörmokare i framtiden. 

– Jag tycker att utbildningen har varit bra och det är jättetråkigt att den kommer att försvinna, säger han.

– Jag tycker att det är bra här i Kisa, men det kommer nog bli bra i Linköping också, säger Mucad Maali som har läst på programmet i fyra månader.

När introduktionsprogrammet är borta kommer Kinda lärcentrum att i stället utöka antalet platser på vuxenprogrammet och SFI. 

Mucad Maali har bott i Sverige i fyra månader och är en av eleverna på Kinda lärcentrum.
Mucad Maali har bott i Sverige i fyra månader och är en av eleverna på Kinda lärcentrum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!