Trots underskott: "Vi ska ha ett nollresultat i budget"

Trots att Kinda kommun har ett underskott i budgeten för tillfället så tror det att de kan avsluta året med positiva siffror.

Christer Segerstéen och Lars Karlsson menar att de har räknat försiktigt i budgeten.

Christer Segerstéen och Lars Karlsson menar att de har räknat försiktigt i budgeten.

Foto: Sofie Olsson

Kinda kommun2020-06-24 13:45

Kommunen har ett underskott i budgeten. Mycket beror mycket på Covid-19. Den andra hälften är placeringskostnader som är svårstyrt.  

Underskottet ligger på 14 miljoner för vård-och omsorgnämnden och bildningsnämnden fem miljoner. Skatteunderlaget är mindre än vad det var när de satte budgeten. Det beror på att fler har blivit permitterade och arbetslösa. Det resulterade i 16 miljoner kronor i lägre skatteintäkter.

– Vi får utjämingspengar från de rika kommunerna. Men när de rika kommunerna går dåligt i Stockholm blir det mindre pengar som kommer in i systemet, säger Christer Segerstéen (M).  

Regeringen har sagt att de ska betala kostnaderna för kommunerna som beror på coronaviruset. Ungefär sju miljoner kronor beräknas vara på grund av Covid-19 inom vård och omsorg. Det är pengar som kommunen ska söka för.

– Tar man med dem siffrorna som är beslutade från regeringen så landar vi på minus 4,5 miljoner i årsprognos, säger Lars Karlsson (L).

Staten har lovat ytterligare pengar till kommunerna som de inte har beslutat om än. Om kommunen räknar med de pengarna så ligger de 3,4 miljoner plus. Så trots coronapandemin tror kommunen att de kommer gå plus ur det här året.  

– Om vi får de beslutade pengarna så landar vi på 3,4 miljoner plus. Till det kommer sen budgetavviklese som ligger på 7,6 miljoner som är på grund av Covid-19, säger Christer Segerstéen. 

– Vi räknar inte med något jätteplus men vi ska ha ett nollresultat i budgeten, Lars Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!