Den rådande budgeten för Kinda kommun innebär att samhällsbyggnadsnämnden (SBN) har ett sparkrav på två miljoner kronor, och 300 000 kronor av dessa ska sparas inom räddningstjänsten. För en dryg vecka sedan kunde vi rapportera att förvaltningen hade inlett en förhandling med fackliga representanter i syfte att ändra deltidsbrandmännens avtal och i praktiken sänka deras löner. Avtalsfrågor är något som tjänstemännen vanligtvis kan hantera genom så kallad verkställighet, utan politisk inblandning, men nu har SBN ändå valt att lägga sig i ärendet.
– Vi uppdrar förvaltningen att säkerställa att pågående omförhandling av deltidsbrandmännens avtal inte ska innebära några lönesänkningar och att de istället ska återkomma med annat besparingsförslag. Skälet till att vi gör det här är utifrån den kritik som kommit och att vi inte vill att kompetensförsörjningen ska försvåras, förklarar SBN-ordföranden Mikael Österling (L).
Det var den nya styrande koalitionen, innehållande Liberalerna, Moderaterna och Centerpartiet, som tog initiativ till beslutet. En stor del av nämnden var dock, till viss del, emot förslaget. Vice ordförande Hans Måhagen (S) förklarar:
– Vi i S är emot att sänka deltidsbrandmännens ersättningar, så det ställde vi oss såklart bakom, men vi är samtidigt emot att vi ska hitta andra besparingar i nämnden som kompenserar de 300 000 kronor det handlar om.
När vi når samhällsbyggnadschef Karolina Hedlund kommenterar hon politikernas besked så här:
– Det här har varit en lite annorlunda fråga, så det är svårt att säga om det från början var rätt eller fel att bedöma den som verkställighet, men det viktigaste är att vi har ett tydligt beslut. Sedan hade jag, som tjänsteman, gärna sluppit resan som varit då åsikterna, främst på sociala medier, har varit många.
Är det ens möjligt att hitta en annan besparing?
– Jag skulle givetvis önska att politiken tillsatte de här medlen istället för att vi skulle spara – för det är klart det kommer att få konsekvenser, svarar Hedlund.
Patrik Karlsson, deltidsbrandman och skyddsombud, är tudelad till politikernas beslut:
– Visst tycker jag att lönebeskedet är positivt, det handlar om att värdesätta brandmannayrket, men jag oroas fortfarande över att sparkravet ligger kvar. Det känns som att vi har sparat tillräckligt inom räddningstjänsten de senaste åren.