"Vi har alldeles för små förskolor"

Ett underskott på cirka 12 000 000 kronor. Det kommer att vara bildningsnämndens resultat för 2019, trots de åtgärder som gjorts under året.

Bildningsnämnden, med Tobias Jansson (KD), David Wenhov (C) och Göran Ulvan (S), ser ut att prestera ett stort underskott när budgeten för 2019 summeras.

Bildningsnämnden, med Tobias Jansson (KD), David Wenhov (C) och Göran Ulvan (S), ser ut att prestera ett stort underskott när budgeten för 2019 summeras.

Foto: Arkiv/Dennis Petersson

Kinda kommun2019-11-29 16:30

– Vi har fattat mängder av beslut för att bromsa upp utvecklingen och spara pengar, men i grund och botten kan man väl säga att vi inte har mäktat med att ställa om vår verksamhet lika snabbt som pengarna har blivit neddragna, förklarar nämndens ordförande David Wenhov (C). 

Den största anledningen till underskotten är, som vi tidigare har rapporterat, de ökade interkommunala kostnaderna som står för drygt fyra miljoner kronor. En annan faktor är förskolan, en verksamhet som presterar ett minusresultat på nästan tre miljoner kronor. Orsaken är bland annat höga personalkostnader, något som enligt Wenhov beror på lokalproblematik.

– Generellt sett har vi alldeles för små förskoleenheter. Rimforsa är ett tydligt exempel där vi har tre mindre förskolor och dessa har, likt alla andra, skyldighet att hålla öppet när föräldrarna jobbar. Att bemanna de här verksamheterna är hur dyrt som helst, där är vi inte kostnadseffektiva, menar han och fortsätter: 

– I Rimforsa kommer vi att behöva bygga en ny stor förskola, så enkelt är det.

Åtgärder som nämnden genomfört under året är bland andra en kraftig reducering, med åtta anställda, av arbetsmarknads- och integrationsenheten, men också en nedläggning av introduktionsprogrammet på Kinda lärcentrum, åtgärder som får störst effekt de kommande åren. 

– Det kommer absolut att krävas fler åtgärder framöver, men vi tar oss igenom det här ekonomiska läget. Jag tvekar inte på den punkten, avslutar Wenhov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!