"Vi måste börja tänka i termerna av cirkulär ekonomi"

Till hösten tar kommunstyrelsen (ks) ett övergripande ansvar för hållbarhetsfrågorna i Kinda. Enligt kommunalrådet Conny Forsberg (S) är det ett sätt att växla upp klimat- och miljöarbetet.

Till hösten tar kommunstyrelsen och kommunalrådet Conny Forsberg (S) över det övergripande hållbarhetsarbetet och Agenda 2030 i Kinda. Tidigare har nämnderna haft sina respektive ansvarsområden.

Till hösten tar kommunstyrelsen och kommunalrådet Conny Forsberg (S) över det övergripande hållbarhetsarbetet och Agenda 2030 i Kinda. Tidigare har nämnderna haft sina respektive ansvarsområden.

Foto: Dennis Petersson/Naina Helén Jama/bildmontage

Kinda kommun2020-08-07 18:30

– Alla våra mål är kopplade till Agenda 2030 och det genomsyrar allt vårt arbete men vi har sett behovet av att samordna det centralt så att vi får med alla delar inom hållbarhet ur rätt perspektiv. Förhoppningen är att det leder till att vårt arbete med de här frågorna, och inte minst cirkulär ekonomi, utvecklas och blir bättre, förklarar han.

Hur ser du på ert sätt att arbeta för att minska klimatavtrycket?

– Vi gör det så gott det ryms inom den ekonomi som finns. Sedan kan allting givetvis bli bättre - jag ser en stor utvecklingspotential. Vi måste börja tänka i termerna av cirkulär ekonomi, att vi ska jobba mer långsiktigt, men nämnderna styr över sina budgetar och de ska räcka till de basala sakerna först.

Är det en risk att de här frågorna i ett ekonomiskt ansträngt läge får stryka på foten?

– Det här är något som inte är lagstadgat och då finns givetvis risken att det hamnar i skymundan. Det är faktiskt upp till oss politiker att se till att det finns en ekonomi som klarar av de här bitarna. Om man inte jobbar med de här frågorna och tänker långsiktigt tror jag även att man får en ännu sämre ekonomi på sikt.

undefined
Tidigare i år sa Kindas fullmäktige nej till en vindkraftspark. Nu ska en ny energiplan tas fram.

I rankingen "Sveriges miljöbästa kommun" hamnar Kinda på plats 222. Av enkätsvaren i undersökningen framgår det att Kinda saknar en formulerad strategi för att arbeta med Agenda 2030.

– Nu när vi ska börja arbeta med de här frågorna centralt är det möjligt att det mynnar ut i en övergripande strategi men samtidigt tycker jag faktiskt att vi på ett bra sätt jobbar med de här frågorna inom kommunen.

– Jag drar inte för stora växlar av de här undersökningarna, man får ta dem med en nypa salt, men samtidigt ger de en indikation och vi får analysera svaren och se om vi kan göra något bättre.

Vad blir det viktigaste i kommunens klimatarbete framåt?

– Det tror jag är att medvetandegöra alla medarbetare och invånare om vikten av att tänka i de här termerna. Klimatproblematiken är allas ansvar och vi ska se till att förutsättningarna att göra något finns.

Politikerna stoppade nyligen bygget av en vindkraftpark i kommunen och nu är tanken att en ny energiplan ska tas fram.

– När det gäller placeringen av eventuella vindkraft- och solcellsparker måste det gå hand i hand med vår översiktsplan. Jag tror det kommer ta något år eller två innan det är klart, avslutar Forsberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!