Wenhov (L) lovar en lösning: "Får inte gå till så här"

Rimforsakillen Kasper Notklev berövades sin sysselsättning i Linköping utan att det fanns en motsvarighet i Kinda. "Vi är skyldiga att hitta en lösning", säger vård- och omsorgsnämndens (VON) ordförande Nils-Gunnar Wenhov (L).

Vård- och omsorgsnämndens nya ordförande Nils-Gunnar Wenhov (L) meddelar att kommunen jobbar för att starta en musikverksamhet Kindas LSS, något Rimforsakillen Kasper Notklev efterfrågat länge.

Vård- och omsorgsnämndens nya ordförande Nils-Gunnar Wenhov (L) meddelar att kommunen jobbar för att starta en musikverksamhet Kindas LSS, något Rimforsakillen Kasper Notklev efterfrågat länge.

Foto: Dennis Petersson/TT/bildmontage

Kinda kommun2021-03-08 16:30

Efter gymnasiet fick Kasper, enligt lagen om stöd och service (LSS), rätt till att vara på en daglig verksamhet. Kinda kommun beviljade då en plats på "Unik Musik" i Linköping, en musikspecialiserad verksamhet som vänder sig till vuxna personer med en funktionsnedsättning. Kort därefter, som en konsekvens av ett inriktningsbeslut i VON, sa kommunen dock upp platsen. Målsättningen är numera att ha så få externa LSS-placeringar som möjligt.

– Ja det stämmer, i den mån det går att lösa en placering i den egna kommunen så ska vi göra det. Samtidigt är min personliga åsikt att det borde ha ordnats en lösning här i Kinda, en musikverksamhet, innan Kaspers plats drogs in. Så här får det inte gå till, konstaterar Wenhov som, sedan en dryg månad tillbaka, är ny VON-ordförande.

undefined
Tanken är att Kasper Notklev, och andra personer inom LSS:en, ska kunna ägna sig åt musik vid sin dagliga verksamhet. "Det är vi skyldiga att lösa", säger Nils-Gunnar Wenhov (L).

Enligt Wenhov har vård- och omsorgsförvaltningen nu påbörjat ett arbete för en lösning – och mer därtill.

– Det som har hänt nu är att vi har diskuterat frågan i nämnden. Vi ska göra en genomgång av hela vår dagliga verksamhet och undersöka de behov som finns hos deltagarna. Det ska göras en kartläggning över hur vi ska kunna möta de behoven.

– Det finns cirka 50 personer i Kinda som är i behov av daglig verksamhet och min ambition är att vi ska lösa det här för alla inom LSS. Att möta deras behov är lagstadgat, det är ingenting som vi kan gå förbi, fortsätter han.

När det gäller just musikverksamheten, som är Kasper Notklevs behov, ser Wenhov ett möjligt upplägg.

– Ansvaret för LSS ligger hos oss men vi kan även uppdra andra nämnder och förvaltningar. Det kan mycket väl bli så att kulturskolan kopplas in i det här sammanhanget men det kan jag inte gå i god för just i dag. Det är något jag jobbar på.

undefined
"Jättebra om det blir av den här gången", säger Kaspers pappa Jonny Notklev. Här tillsammans med mamma Lillemor.

Den 23:e februari tidigare i år gjorde Kasper sin sista dag vid Unik Musik.

– Han är jätteledsen så det är angeläget att kommunen kommer fram med en lösning. Man har pratat om att starta en musikverksamhet ända sedan Kasper var liten men visst är det jättebra om det blir av den här gången, så att alla inom LSS:en får ta del av det dessutom. Vi ser gärna att det sker inom överskådlig framtid, säger Kaspers pappa Jonny Notklev.

Wenhov håller med om att det är angeläget att finna en lösning.

– Förvaltningen skulle ta tag i det omgående så jag hoppas det är klart så snart som möjligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!