Wenhov vill starta gymnasium i Linköping

Ett nytt gymnasium kan vara på gång i Smedstad ridcenter. Ägaren till två förskolor vill utöka.

Företagaren som driver ridsportcentret i Smedstad och två förskolor tycker att Linköpings kommun behöver fler gymnasieprogram, och vill ansöka om att få starta tre.

Företagaren som driver ridsportcentret i Smedstad och två förskolor tycker att Linköpings kommun behöver fler gymnasieprogram, och vill ansöka om att få starta tre.

Foto: Jeppe Gustafsson

Kinda kommun2019-12-27 10:00

Det behövs komplement till de stora friskolekoncerner som bedriver gymnasieutbildningar i Linköping, anser David Wenhov, ägare till Haga utbildning AB med två förskolor i Linköping. David Wenhov har tidigare arbetat som gymnasierektor. Han tycker att den svenska gymnasieskolan kan utvecklas.

– Det är alldeles för många ungdomar som misslyckas med sina gymnasiestudier och det vill jag jobba för att ändra på, säger han.

Wenhov sonderar nu för att starta tre gymnasieprogram i en skola lokaliserad i Smedstad ridsportcenter, där han via sitt företag Haga stall och omsorg sköter driften på uppdrag åt Linköpings kommun.

David Wenhov har inte tillstånd från Skolinspektionen att starta gymnasieskola. I en intresseundersökning bland åttondeklassare försöker han nu samla elevunderlag för att Skolinspektionen ska bevilja tillstånd för start hösten 2021.

De utbildningar som Haga Utbildning AB tänker ansöka om är naturbruksprogrammet med inriktningar mot djur, hästskötare, skog och naturguide, fordonsprogrammet med inriktningar mot godshantering, transport, bussförare och lastbilsförare, och barn- och fritidsprogrammet med inriktningar mot fritid och hälsa, pedagogiskt arbete eller socialt arbete. De tre programmen finns redan representerade i Linköpings kommun. David Wenhov hävdar att han skulle vara ett komplement.

Av Linköpings 19 gymnasieskolor drivs 13 av friskoleföretag, där utbildningskoncernerna Academedia och Thorengruppen äger fem respektive två.

Haga utbildning har cirka 40 anställda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!