40 år av bevarande vid kvarnen

Föreningen Råås kvarns vänner firar i år 40-årsjubileum och till helgen är det dags för kvarndagarna. Där kommer de att vara närvarande för att visa det historiska arvet som finns bevarat.

En gång i tiden fanns även ett sågverk här.

En gång i tiden fanns även ett sågverk här.

Foto: Max Elofsson

YDRE2019-07-18 21:00

Historien om Råås kvarn i närheten av Ramfall i Ydre kommun, sträcker sig långt tillbaka i tiden. Häradshövding Johan Svanhals och hans hustru Märta Kristina Gyllenståhl ansökte 1741 om att få anlägga en kvarn vid Råås. Bristen på kvarnar i socknen var stor och därmed blev transporterna av spannmål långa, men att anlägga denna vattenkvarn skulle hjälpa bygden mycket.

1953 upphörde driften av kvarnen. I dag handlar det mesta av arbetet i trakten om att bevara kvarnen och de omkringliggande byggnaderna. Råås kvarn är i dag ett byggnadsminne, vilket innebär att det inte går att bygga om hur som helst, utan det ska bevaras i det skick som det var när det stängde igen. Föreningen Råås kvarns vänner arbetar helt ideellt och i år firar de 40-årsjubileum.

Från början var de fyra personer som startade föreningen, i dag är det Urban Olsson och Börje Samuelsson som är kvar, men däremot har flera andra boende i trakten anslutit sig för att vara med i föreningen och verka för Råås kvarns framtid.

– Jag tror inte att någon av alla som är här och hjälper till, ser det som en uppoffring. Utan de har ett bevarandeintresse och kamratskapskänsla som är stark, säger Urban Olsson som är sekreterare i föreningen.

På fredag och lördag håller de öppet hus där allmänheten kan komma för att få fördjupad information om Råås kvarns historia och kulturella arv. Föreningsmedlemmar från Råås kvarns vänner kommer att vara på plats för att berätta och guida besökarna genom områdets byggnader. Råås kvarn-området går under ramen för att vara ett arbetslivsmuseum.

Inför helgens kvarndagar så ägnar föreningen hela veckan åt att fixa och ordna så att området är i fint skick. Vissa mindre småbyggnationer sker, det målas om och mycket annat har gjorts under veckan.

– Vi började redan i söndags och kommer att hålla på med arbetet så länge som det behövs. Vi vill att det ska se bra ut inför helgens kvarndagar, säger Urban Olsson.

Ett lite större projekt som de har jobbat med är att bygga om delar av vattenrännan som ledde fram vatten till kvarnen. Gabriel Moberg har stått med verktyget skräyxa för att skapa nytt träunderlag till vattenrännan. Just skräyxen används för att skapa ett gammalt utseende.

– Det går åt en ordentlig matlåda för att orka med, säger Gabriel Moberg.

Gabriel Moberg är en av alla som bor i närheten och därmed engagerar sig för kvarnens bevarande.
Gabriel Moberg är en av alla som bor i närheten och därmed engagerar sig för kvarnens bevarande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!