Anställda på Rimforsa Strand permitteras

Konferensanläggningen Rimforsa Strand har ansökt om att korttidspermittera hela sin personal till 60 procent.

Rimforsa Strand tvingas korttidspermittera alla anställda.

Rimforsa Strand tvingas korttidspermittera alla anställda.

Foto: Max Elofsson

Rimforsa2020-03-25 10:00

– Vi har tappat alla större bokningar och ser hela omsättningen för åtminstone de kommande sex veckorna försvinna. Det känns inte så roligt, säger Veronica Eriksson, ägare av Rimforsa Strand.

Coronavirusets påverkan i näringslivet har redan märkts på flera håll. Den 17 mars lämnade Rimforsa Strand in en ansökan till hotell- och restaurangfacket och Unionen gällande att korttidspermittera alla sina anställda.

Det skulle i så fall vara aktuellt att permittera till 60 procent, vilket skulle innebära att alla anställda arbetar kvar på 40 procent. Innan det kan bli verklighet måste det godkännas av fackförbunden.

Omkring 70 procent av deras gäster är konferensgäster. Att permittera personalen är inget som de önskade att göra, men när så stor del av gästerna har bokat av, anser de att det blev nödvändigt.

– Det handlar just nu om att rädda företaget helt enkelt. Vi hade inget annat alternativ att göra som det ser ut just nu, säger Veronica Eriksson.

Erik Wirkensjö är Unionens pressekreterare och han berättar att de handlägger många ärenden nu.

– Det är många företag som nu vill förhandla om korttidsarbete, säger han.

Trots den kämpiga tiden just nu har Veronica Eriksson tilltro till att det kommer att vända.

– Vi kan inte driva en verksamhet med noll i intäkter. Det går inte i längden, men jag tror att det kommer att vända. Fler lär nog stanna hemma under sommaren i stället för att resa utomlands och jag tror att näringslivet kommer att hämta sig med tiden, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!