100 000 till Mukimbungu

Målet är uppfyllt. Fyra lokala församlingar har samlat ihop drygt 100 000 kronor till vänförsamlingen i Mukimbungu, Kongo. Pengarna ska användas till utsäde av bland annat majs och jordnötter.

Folket i Mukimbungu får nödvändig hjälp av fyra församlingar i Sverige.

Folket i Mukimbungu får nödvändig hjälp av fyra församlingar i Sverige.

Foto:

Kinda2012-09-04 06:56


Det var 2001 som Rimforsa missionsförsamling etablerade en kontakt med en församling i Mukimbungu, Kongo.
Några år senare hakade Kisa frikyrkoförsamling, Skeda missionsförsamling och Södra Vi missionsförsamling på samarbetet. Tack vare det starka engagemanget har församlingen i Mukimbungu byggt upp en ny kyrka, samt rustat upp skolor och en hälsocentral.

Fattigt område
Nu har vädrets makter ställt till det rejält i delar av Kongo. Bland annat i Mukimbungu. Den extrema torkan har förstört stora delar av skörden.
- Regnperioden i Kongo sträcker sig mellan den 15 oktober och 15 maj. Men det dröjde ända till februari innan det kom något regn, berättar Inga-Maj Gustafsson, Rimforsa missionsförsamling.
Hon har själv besökt Mukimbungu vid tre tillfällen.
- Det är ett oerhört fattigt område där det bor cirka 8 000 människor. Vi har pratat med personer i församlingen som berättar att läget är akut.
Vad är värst?
- Tillgången till mat och vatten. Dessutom är 85 procent av befolkningen i Mukimbungu jordbrukare. Den dåliga skörden har försämrat ekonomin ytterligare.
- Många barn har fått sluta i skolan när föräldrarna inte kan betala skolavgiften. Och sedan är det flera epidemier bland djuren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om