120 djur hemlösa efter branden i Utdala

Inga djur brändes inne i den stora lagårdsbranden i Utdala. Men i höst behöver kossorna tak över huvud och det är i dag oklart hur det ska lösas. I värsta fall måste man göra sig av med ett hundratal djur, berättar arrendator Magnus Jonsson.

Magnus Jonsson vid den nedbrunna lagården i Utdala. Över 100 nötdjur skulle ha bott här kommande vinter. Nu är det oklart vad det blir av djuren.

Magnus Jonsson vid den nedbrunna lagården i Utdala. Över 100 nötdjur skulle ha bott här kommande vinter. Nu är det oklart vad det blir av djuren.

Foto:

Kinda2007-07-03 07:28

Magnus Jonsson bor i Årteryd men har dessutom arrenderat granngården Utdala ungefär sen millennieskiftet. På båda gårdarna har han amkor och föder upp tjurar, kvigor och stutar till köttproduktion.
Omkring 120 djur har haft sitt hem i den stora lagården i Utdala. Men inte längre. Natten mot söndag brann hela lagården ner i en dramatisk brand. Som tur var går alla djuren ute och betar och inget djur brändes inne.
Under sommaren är det inga problem med djuren. Men vad händer i höst när djuren måste under tak? Det frågar sig Magnus Jonsson.
- I nuläget finns det ingenstans att ta in dem, berättar Jonsson. Men sent i höst måste de in och de djur som inte går in då måste bort på något vis.
Totalt handlar det om cirka 250 djur och Jonsson räknar med att ett hundratal måste tas bort om man inte hittar en lösning. Helst vill Jonsson att man helt enkelt bygger en ny lagård.
- Men det vet jag inte än. Det hänger på försäkringsbolaget och markägaren.
Några alternativa lagårdar känner han inte till i trakten.
- Tomma hus tror jag inte det finns helt enkelt.
Förutom själva byggnaden orsakade branden skador för stora värden, berättar Jonsson.
Bland annat förstördes tre traktorer, hjullastare, mixervagn, vågbur, höpress, diverse vagnar och lagårdsinredning.
- Det handlar ju om miljonvärden, säger Jonsson. Men riktigt hur mycket vet jag faktiskt inte än.
Alldeles intill lagården ligger en plansilo med cirka 600 ton ensilage. Under branden brändes det hål i plasten som täcker silon och om ensilaget klarar sig återstår att se.
- Vi har ju lagt på ny plast, säger Jonsson, för det hade bränt hål och kommit in luft. Det är ju vad vi kan göra i nuläget. Sen får vi se när vi öppnar om det har klarat sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om