13 motorcyklister på tur genom Kinda

13 motorcyklister trotsade vädret i söndags och samlades i Rimforsa för en tur på grusvägarna runt om i Kinda.

Motorcyklar och förare redo att påbörja turen. Foto: Erica Månsson

Motorcyklar och förare redo att påbörja turen. Foto: Erica Månsson

Foto:

Kinda2017-08-28 17:00

En gång om året vid sensommaren brukar motorcyklisten Bengt-Göran Davidsson försöka anordna en motorcykelträff.
– Vi åker på mindre grusvägar och jag visar upp Kinda och stråken runt omkring, vi stannar några gånger längs med vägen och jag pratar lite om de olika ställena, berättar Bengt-Göran Davidsson.

De motorcyklar som körs är så kallade Adventure motorcyklar som är mer anpassade för offroad körningar och lägre hastigheter.

Davidsson har anordnat träffarna i fyra år och har själv kört i tio år.
– Det är en växande skara i Sverige som kör Adventure motorcyklarna, fördelarna med den här typen är att man kan se mer natur, de passar för de mindre vägarna och mindre trafik, menar Davidsson.

Turerna brukar vara mellan 15-20 mil långa. De klubbar som finns representerade bland deltagarna är BMW-klubben och D9, i år har del även tillkommit en aktör.
– I år hörde SMC av sig och frågade om jag ville hålla en tur, berättar Davidsson.

SMC står för Sveriges MotorCyklister och är en förening som jobbar med utbildning och säkerhet samt att förbättra förutsättningarna för Sveriges motorcyklister.
– I Östergötland har vi 5000 medlemmar och det bara ökar, berättar Sören Håkansson, utbildare på SMC. Han fortsätter:
– Vi jobbar mycket med säkerhet och utbildning, ordnar med kurser, bland annat på grus, men vi jobbar även med att bearbeta regeringen och myndigheter för att skapa vettiga regler för motorcyklar. Det vi vill framhålla med våra utbildningar är riskanalys och bedömning.

Det brukar vara med mellan tio och femton motorcyklister på Davidssons turer och denna gång blev det sammanlagt tretton stycken som trotsade vädret.
– De som är med är med för att de gillar motorcyklar, för att få träffa andra och prata om motorcyklar, det blir väldigt nördigt. Och för att ha sällskap, det är inte kul att åka själv, avslutar Davidsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om