Smittspridningen ökar drastiskt – så även i Kinda

Smittspridningen av covid-19 ökar just nu drastiskt i länet. Kinda är inget undantag – där har en ökning om nästan 187 procent skett på en vecka.

"Jag tror att det kommer bli värre", säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind om rådande covid-19-situation.

"Jag tror att det kommer bli värre", säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind om rådande covid-19-situation.

Foto: Victor Bomgren

Kinda2022-01-14 14:45

Enligt Folkhälsomyndighetens statistik testade 15 Kindabor positivt för covid-19 under årets sista vecka. Veckan därpå, förra veckan, bekräftades 43 nya fall. Det innebär en ökning om närmare 187 procent.

– Det ser ut så i resten av länet också. Min bedömning är att Östergötland träffades väldigt hårt av omikronvarianten under mellandagarna. När vi gick på julledighet hade vi egentligen bara identifierat två fall, nu är de flesta fallen omikron, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare.

Vad kan Kindaborna vänta sig under kommande veckor, efter denna massiva ökning?

– Jag tror att det kommer bli värre. Vi tror nog att vi kommer se en topp runt vecka 4-5. Under hela pandemins gång har vi ju sett att just uppgången, från ett ganska lågt antal till ett högt antal, går väldigt fort medan återgången är längre.

undefined
Covid-19 ökar snabbt i Östergötland. I Kinda har antalet bekräftade fall ökat med nästan 187 procent på en vecka.

Men det är väldigt få som blir allvarligt sjuka av omikronvarianten, understryker Åkerlind.

– För de allra flesta är det som en förkylning eller en kraftigare förkylning.

Vad ska Kindaborna tänka på nu?

– Om du har symtom, var hemma och isolera dig så att du inte bidrar till smittspridningen. Om du inte har symtom och vill ge dig ut, då tycker jag att du ska tänka att "är det verkligen nödvändigt att jag gör det här nu eller kan jag flytta fram det ett par veckor?". Det är i sådana fatt att föredra. De som kan jobba hemifrån bör också göra det. Generellt bör man tänka att "hur gör jag för att träffa så få som möjligt?".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!