- Genom åren har vi anpassat kursen efter vad vi tycker passar bäst. Nu tror jag vi lyckats få den på en perfekt nivå. Det här har varit ett gott gäng som velat utmana sig själva lite extra, de har klarat sig väldigt bra, säger kursledaren Tommy Gustafsson.
Tommy Gustafsson och Fredric Malm började arrangera överlevnadskurser år 2012, då hade de en maxgräns på tolv deltagare.
I helgen var det 20 personer som under lördagsmorgonen träffades vid stationen i Rimforsa för att gemensamt ta sig till den skog och plats där kursen skulle äga rum. Under de första kurstimmarna såg de båda kursledarna till att förbereda överlevarna för det kommande dygnet, sedan delades de in i olika grupper för att bygga vindskydd inför natten.
- En helg är egentligen för kort för att få några riktiga effekter. Man klarar sig utan mat i ett dygn utan några större problem, men vi har försökt arrangera längre kurser, då hade de intresserade svårt att komma ifrån sina arbeten, säger Tommy Gustafsson.
Viktiga kunskaper
Deltagarna kan själva välja om de vill ha mat och vatten under dygnet, eller om de vill klara sig helt på egen hand. Det som alla deltagare får är en burk, en pressening, en tom chipspåse och en meter långt snöre.
Under kursen fick deltagarna ta del av viktiga kunskaper för att överleva i skogen, bland annat hur man orienterar sig, vad man ska prioritera i en nödsituation, hur man startar en eld och vilka växter som är ätbara.
20 överlevare på kurs i Opphem
Vid tre tillfällen har Frilufsfrämjandet I Kinda arrangerat en grundkurs i överlevnad. Under helgen anordnade de den populära kursen för fjärde gången och 20 överlevare från hela landet hittade till Opphem. De fick klara sig utan mat under ett dygn, sova i vindskydd och orientera sig i skogens svåra och röriga miljö.
I helgens överlevnadskurs i Opphem deltog 20 personer från olika delar av landet. Den yngsta deltagaren var 13 år och den äldsta i 60-års åldern.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!