2000 personer susade ner för de perfekta backarna i Kisa

Det är överfullt på parkeringen vid Tolvmannabacken när vår tidning kommer dit på fredagskvällen. - Det är nog två tusen personer här, säger en glad parkeringsvakt. Och det visade sig att han hade rätt. Drygt 2 000 personer hade tagit sig till Kisas backar, många susade ner i de perfekta backarna men flera valde att stå vid slutet och titta på.

I helgen hade Södra Skogsägarna abonnerat Tolvmannabacken och bjöd in sina medlemmar till en familjekväll. Foto: Lovisa Monell

I helgen hade Södra Skogsägarna abonnerat Tolvmannabacken och bjöd in sina medlemmar till en familjekväll. Foto: Lovisa Monell

Foto:

Kinda2017-02-13 10:00

Den perfekta skidkvällen. Det kunde man höra flera gånger under kvällen om man minglade runt bland gästerna vid 12Mannabacken. Kollade man upp i backen kunde man se både stora och små susa ner för pisten. Skidskolan hade fullt upp och liftarna gick på högvarv. Men man behövde inte ha på sig ett par skidor för att vara sysselsatt, nere på planen mellan backarna och restaurangen bjöds det på mat, tipspromenad och om man ville kunde man få prova på att köra skotare.

Bakom hela evenemanget står Södra Skogsägarna. De har sedan sju år tillbaka anordnat dagen i backen och att det brukar vara populärt råder det inga tvivel om.
- Det är alltid en succé, förra året tror jag det var runt 1500 personer, och i år är det ännu fler. Det är fantastiskt trivsamt och jag tycker det är väldigt kul att se att hela familjerna är här, barnen är ju nästa generations skogsägare, säger Bosse Wall.

Bosse är områdeschef och tillsammans med åtta andra tjänstemän och några förtroendevalda representerar de Södra under kvällen.
- Det är en toppenkväll och jag tror att tack vare att det nu kommit lite vitt på gräsmattorna också så tänker fler skidor.

Totalt har runt 8000 inbjudningar skickats ut och backen var abonnerad för alla Södras medlemmar med familjer. Förutom liftkort bjöd Södra på förtäring vid grillen, kaffe och kaka, och gratis skidskola. 
Dessutom ett reducerat pris i skidboden. Under kvällen höll Södras styrelseordförande Lena Ek tal och berättade om senaste nytt inom koncernen.

Precis innan liftkön börjar står Axel och Johannes, båda 10 år, från Nykil och Lökebo. De har fått på sig skidorna och är redo för att ge sig ut i backen, spända och förväntningsfulla. Det är deras morfar och mormor som är medlemmar i Södra och eftersom de själva inte åker har de tagit med sina fem barnbarn, varav tre står på skidorna. Johannes och Axel berättar stolt för oss,
- Vi har lärt oss själva faktiskt. Det ska bli jättekul.

- Det bästa är om det går snabbt, men inte för snabbt när man åker ner för backarna.
Lite längre upp vid den stora backen slingrar sig en lång kö av folk, där står vännerna Nancy, Rolf och Marianne, de är på evenemanget för första gången och har kört från Borensberg för att få inviga skidorna för året.
- Vi fick inbjudan för ett tag sen och tänkte att det skulle passa i år, det är ett fantastiskt tillfälle. Och ett bra initiativ att Södra, säger Nancy.
-Absolut ett generöst erbjudande och en jättemöjlighet för många att prova på skidåkning, fyller Marianne i.

Det råder alltså inget tvivel om att folk är nöjda, Tolvmannabackens VD Johan Larson kan inte annat än le han heller.
- Jag tror att det här är skidsveriges enskilt största företagsevent, det är häftigt att 12mannabacken kan stoltsera med det.

Han berättar att runt 500 utrustningar är uthyrda under kvällen.
- Just nu levererar vi den bästa produkten för den här säsongen, det är några grader minus, natursnö blandat med kanonsnö och alla backar är i princip öppna . Vi har så bra förutsättningar just nu, från och med måndag kommer vi ha öppet varje dag och jag ser fram emot tre roliga sportlovsveckor.

Karin Skärby, Bosse Wall och Gunilla Böök var tre av de som representerade Södra under fredagskvällen.
Karin Skärby, Bosse Wall och Gunilla Böök var tre av de som representerade Södra under fredagskvällen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om