25 utställare på lyckad Hornjul

Horns Marknadsförening anordnar flera evenemang om året men i helgen var det dags för den näst största av dem, nämligen Hornjul. Parkeringen utanför Gårn (IOGT) där marknaden hölls var närmare överfull och när marknaden slog upp dörrarna vällde folk in.

Emelie, Elin, Johanna, Christopher, Fabian och Robel uppträdde med föreställningen Hamlet.

Emelie, Elin, Johanna, Christopher, Fabian och Robel uppträdde med föreställningen Hamlet.

Foto:

Kinda2016-12-05 10:00

På marknaden fanns drygt tjugofem utställare med bland annat hantverk som smycken, virkat och hemmagjorda julkort. Även om betoningen detta år varit mat så bjöd alla stånd på olika utbud. Där fanns fisk, ostkakor, champinjoner och kanske marknadens populäraste stånd, palt.

- Det är tredje året jag gör palt och säljer den här på marknaden, i år gjorde jag närmare hundra stycken och de är snart slut och marknaden har bara varit öppen två timmar, berättar Marita Westerling.

Det var hennes svärmor Svea Westerling som för många år sedan lärde Marita göra palt så det är på hennes recept den är gjord.

- Förr så gjorde man ofta palt hemma och ofta på lantbruken, de är många som kommer och säger ”det har jag inte ätit sen jag var barn”.

Vad som går bra förutom Maritas palt är ståndet där klass fyra från Horns skola står. De säljer lotter, granar, fåglar som de själva målat och bakverk av alla dess slag.

Sparar till klassresan

- Det är vi själva som bakat också, vi sparar till klassresan vi ska göra i sexan, berättar Amelia Johansson.

Var ska ni åka då?

- Vissa vill åka till Liseberg, men det kanske blir för dyrt, vi får se var det blir. Det går i alla fall bra för oss, vi har jättemycket pengar, vi har snart 1000 kronor.

Underhållning från Hamlet

Det är 22:e gången marknaden äger rum och traditionsenligt brukar det vara någon form av uppträdande från scoutkåren. I år hade de slagit på stort och sex stycken duktiga barn som tillsammans kallade sig ”Gerillateatern” visade upp sin tolkning av Hamlet, vilket blev en succé. Scenografi, kostym och skådespeleri, ja allt satt som en smäck, det tyckte till och med Christopher Jönsson, 12 år, som spelade huvudrollen Hamlet.

- De gick jättebra! Det har varit stressigt, jag har haft ont i magen för jag har varit så nervös, jag vet inte varför för jag har gjort sånt här förr. Men nu har det släppt i alla fall och det var jätteroligt, berättar en glad Christopher.

Klass fyra i Horns skola samlade in pengar till sin klassresa, de hoppas på Liseberg. Foto: Lovisa Monell
Klass fyra i Horns skola samlade in pengar till sin klassresa, de hoppas på Liseberg. Foto: Lovisa Monell
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om