På grund av stormen den 8 januari som innebar fälld skog i mångmiljonklassen så har Södra Timbers ledning ansökt om att få lagra 300 000 kubikmeter timmer i Kisasjön som ligger i anslutning till Kindasågen.
Som mest i början på 1970-talet lagrades 170 000 kubikmeter timmer i sjön. I mitten på 1980-talet upphörde sjölagringen. Nu är det aktuellt igen.
Enligt ansökan till länsstyrelsen från Södra Timber har två lagringsalternativ diskuterats. Dels i Kisasjön där sågen kan lagra 300 000 kubikmeter timmer. Det andra alternativet är sågverksplan vid Drabo som ligger 3 mil från Kindasågen. Där ryms 80 000 kubikmeter.
Fördelar med Kisasjön
Södraledningen anger i sin ansökan fördelarna med att lagra i Kisasjön. Det är nära sågverket, vilket innebär att inga extra transporter krävs. Det blir mindre skador på timret vid vattenlagring och att det redan finns erfarenhet av vattenlagring vid sågverket.
Lagringen kommer att påbörjas snarast och beräknas pågå till 2008.
Uppemot 20 procent av timret kommer att lagras ovanför vattenytan och kommer att besprutas med vatten från Kisasjön. Vattnet kommer att på så sätt att syresättas.
Ungefär hälften av Kisasjöns 2,2 kvadratmeter kommer att utnyttjas till timmerlagring. Vid inloppen till Kisasjön görs i dagsläget provtagningar en gång varannan månad.
I ansökan föreslås att provtagningar görs varje månad under 2005 och sedan samband med att timret tas ur sjön. Konsekvenserna av lagringen enligt ansökan blir att syrehalten kommer att sjunka i sjön.
Omfattande fiskedöd
Man bedömer att det inte kommer att bli någon omfattande fiskdöd, då det inte var så när timmer lagrats vid tidigare tillfälle.
För att säkerställa detta kommer bolaget att mäta syrehalten enligt ett fastställt mätprogram och om för låga syrehalter mäts upp kommer luftning runt timmerlagringen att ske.
För att minimera risken att uppgrumling av bottensediment kommer buntarnas diameter att anpassas så att de inte kommer i kontakt med botten på sjön.
- Vi vill ha in komplettering på ett antal punkter bland annat alternativa lagringsmöjligheter och om konsekvenserna för miljön vid lagring, säger Elin Glavstedt som är miljöskyddshandläggare på länsstyrelsen i Östergötland.
Regeringen har tagit bort tillståndsplikten för sjölagring, vilket i praktiken innebär en kortare ansökningstid enligt Elin Glavstedt.
- Det är framförallt syreförbrukande ämnen som fenoler och fosfor som kommer från timret, säger Elin Glavstedt.
Under de åtta första veckorna timret lagras kommer 300 kilo fosfor att lakas ut i vattnet. Reningsverket i Kisa lakar ut 80 kilo per år i Kisasjön.
- Så fort vi får in de uppgifter vi behöver. Vi skall träffa Södraledningen innan informationsmötet i kväll, där vi också kommer att vara med, säger Elin Glavstedt.
300 kilo fosfor kan hamna i Kisasjön
Länsstyrelsen i Östergötland är mycket kritisk till lagring av timmer i Kisasjön. Under gårdagens möte bestämdes att man vill ha in kompletterande uppgifter från Kindasågens ledning.
Länstyrelsen i Östergötland är kritisk till timmerlagring i Kisasjön. Foto: Louice Tollemark.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!