300 par skor till Jiggerprojekt

Det var bråda timmar för medarbetarna i Svenska Mount Elgonföreningen i Kinda inför resan till Kimilili nyligen. 92 kilo med skor, kläder samt fotbollar skulle sorteras, packas och skickas med.

Sandra Sköld, Majlis Johansson och Karin Dahmen har bråda timmar inför resan till Kimilili, då så många skor som möjligt ska med till jiggerprojektet. Foto: Morgan Karlsson

Sandra Sköld, Majlis Johansson och Karin Dahmen har bråda timmar inför resan till Kimilili, då så många skor som möjligt ska med till jiggerprojektet. Foto: Morgan Karlsson

Foto:

Kinda2017-11-21 13:00

Jiggers är en sandflugeparasit som trivs i torrare miljöer. Den skapar stora problem för den som blir angripen, då parasiten kryper in under huden, oftast på fötterna.

Ond cirkel

Fötterna blir därefter infekterade av parasiten, det gör ont, kliar och slutligen så blir det svårt att gå.

Detta resulterar i att barnen som drabbas ofta inte längre går till skolan, och vuxna stannar hemma från sina arbeten.

Det drabbar oftast fattiga familjer och har blivit ett stigma, något som man skäms över. Att då stanna hemma från skola eller arbete skapar tyvärr större fattigdom och utanförskap.

Till vuxna och barn

Svenska Mount Elgonföreningen har nu haft en insamling med täta skor som kommer att tas med till Kimilili.

Lokalt i Kisa har två företag ställt upp och skänkt massor med skor som de inte lyckats sälja. Det är fina skor av olika modeller till både vuxna och barn.

Utöver detta har de engagerade medlemmarna inom föreningen också samlat ihop skor från sina familjer.

92 kilo

Ett stort arbete har nu ägt rum i en lokal i Kisa för att sortera och förpacka skorna inför den första resan som skedde i torsdags då fyra personer åkte ner för att besöka barnhemmet som föreningen driver där.

Inför denna resa har föreningen bokat plats för 92 kilo packning på flygplanet. Dessa kilo fylldes med skor, kläder och fotbollar.

Drabbats hårt

- Det är viktigt att utbilda befolkningen om detta, där hygienen är A och O, på de stampade jordgolven. Redan nu är en organisation med speciallärare på plats för att påbörja arbetet med behandlingen av invånarna, berättar Majlis Johansson.

- I första hand vänder vi oss till området Kambini, vilket drabbats hårt. Sedan tar vi område för område.

Vänliga handlare

- Vi i Svenska Mount Elgonföreningen har haft goda samarbeten med dessa lärare innan, och i början på 2018 så reser representanter från vår förening till Kimilili för att hjälpa till med arbetet. Då kommer åter en sändning med skor att tas med.

- Till detta jiggerprojekt har viktiga ekonomiska medel inkommit från Forum syd och Åhus lägret. Åhuslägret är ett konfirmationsläger som arrangeras varje sommar.

- De samlar in pengar till funktionshindrade i Kimilili, och ett stort tack till de vänliga handlare från Kisa som skänkt de drygt 300 paren skor , avslutar Majlis Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om